Името на Пламен Моллов изплува от аферата с лабораторията на ГКПП "Капитан Андреево"

Аудиозапис, съдържащ улики за опит за подкупване на директора на БАБХ проф. Христо Даскалов, беше разпространен от "Медиапул", като от Агенцията за безопасност на храните са потвърдили достоверността му.

От службата съобщават, че проф. Даскалов вече е сезирал "компетентните органи" за това, че бившият ръководител на институцията проф. Пламен Моллов е ходатайствал пред него като посредник на частната фирма, управляваща лабораторията за фитосанитарен контрол на ГКПП "Капитан Андреево".

Гласът, за когото се предполага, че принадлежи на Моллов, се опитва да обясни на Даскалов, че трябва да му предаде "една документация", допълвайки "за да не изнасилваме нещата и то може да е регулярно".

Пламен Моллов публикува своя позиция, в която отрича да е водил "разговори за подкуп" и описва скандала като "фалшиви новини и политически интриги".

Той потвърждава, че се познава с Христо Даскалов, но не и с директора на фирмата "Евролаб 2011", чиято дейност се чува да описва в подробности от лични впечатления.

В опровержението си той всъщност защитава "аутсорсинга на публични услуги" и обвинява Даскалов, че "се оказва неподготвен за ръководител на толкова отговорна структура".

Записът е изпратен до няколко медии от анонимен източник дни след като избухна корупционният скандал около контрола на границата с Турция. Няма коментари от страна на МВР или прокуратурата.

Още преди две седмици директорът на БАБХ Христо Даскалов и зам.-министърът на земеделието Иван Христанов съобщиха пред парламента, че са правени опити за корумпирането им, последвани от заплахи, заради решението на агенцията да прекрати договора за фитосанитарен контрол с "Евролаб 2011".

Междувременно от ГЕРБ решиха да искат оставките на държавните служители, като към този призив изненадващо се присъединиха и депутати от "Има такъв народ" - още преди Слави Трифонов да провокира труса в управляващото мнозинство.

Гласът, за когото се твърди, че принадлежи на Пламен Моллов, се опитва да разубеждава Даскалов да запази договора с частната фирма, като хвали "лабораторията с най-модерна техника, газ-мас", "квалифицирания персонал и всякакви други такива", като намеква, че "ако ние на 1 февруари спрем да го правим, какво се случва, нали? Нареждат се едни камиони, стават политически нещата моментално".

Той уверява Даскалов и че фирмата "няма общо с тия Таки-Маки", имайки предвид обвиненията към дружеството за връзки с издирвания наркотрафикант Христофорос Аманатидис-Таки.

Подкупи, заплахи и 6 млн. лв. от "посредници": Скандалът със санитарния контрол на "Капитан Андреево"

В разговора "Моллов" говори, че обяснил на хората от фирмата, че "министърът се намесва, премиерът се намесва, президентът", но заради "приятелските отношения" той решил да предаде посланието им към шефа на БАБХ "ще бъдем благодарни, ако нали няма така агресивни действия".

Във втората част от диалога в аудиозаписа събеседникът на Даскалов казва, че са му "дали една документация". Шефът на БАБХ казва, че не иска да има "такива недоразумения", при което вторият мъж го уверява "да бъде спокоен" и че "няма ангажименти".

"Предназначено е за тебе, аз нямам какво да ги правя. Аз съм никой в случая, само предавам. Това е за добро отношение и за да не се изнасилват нещата и може да е регулярно. Това ти казвам, не се притеснявай, аз съм гроб за това нещо".

Тук Даскалов казва, че "подобни неща не съм правил и няма да правя", с което записът свършва.

Пламен Моллов е бивш депутат от НДСВ, бивш ръководител на БАБХ, назначен по времето на кабинета "Орешарски" и запазен за кратко и в мандата на "Борисов 2". Той беше уволнен вследствие на друг скандал, избухнал през 2015 г. след публичното оплакване на собственика на "Аладин Фуудс" за това, че е рекетиран от контролната инспекция.

От началото на 2020 г. Моллов е ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив. През май 2022 г. той изненадващо се оказа част от инициативния комитет за новата партия на екс-служебния премиер Стефан Янев "Български възход". Два месеца по-рано Янев беше освободен като министър на отбраната от кабинета "Петков" заради двусмислените му коментари по повод руската инвазия в Украйна.

Договорът с "Евролаб 2011" е подписан от временно изпълняващия длъжността шеф на БАБХ Николай Роснев в последните часове преди настъпването на Нова година на 31 декември 2021 - въпреки забраната на земеделския министър Иван Иванов да се сключват подобни сделки и въпреки че в същия ден встъпва в длъжност новият титуляр начело на службата Христо Даскалов. Прекратяването му стана факт през май 2022.

В позицията си по повод скандала Пламен Моллов обявява, че ПП правят "опит за насилствено ръчно управление на Агенцията" и че "наблюдаваме липса на управленски капацитет, която произвежда хаос и се превръща в заплаха както за националната сигурност, така също и за здравето и безопасността на българските и европейските граждани".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Четвърти опит: Борисов, Пеевски и Добрев ще спират дерогацията на "Лукойл" от 1 януари

Депутатът от ГЕРБ твърди, че е получил уверение за подкрепа и от Христо Иванов от ДБ

18:13 - 05.12.2023
Важно днес

Смяната в "Пирогов" е спряна след жалба на уволнения Валентин Димитров

Съдът остави директора на поста му въпреки решението на здравния министър

17:48 - 05.12.2023
Култура

37 държави ще се състезават на "Евровизия" 2024, но без България

За втора поредна година България няма да участва в "Евровизия"

17:06 - 05.12.2023
Култура

65 г. по-късно песен на Бренда Лий оглави класацията на Billboard с помощ от TikTok

78-годишната изпълнителка става най-възрастният човек, оглавявал класацията на Billboard

16:28 - 05.12.2023
Важно днес

Нов скандал с "Човек на годината" на БХК: Майката на покойната Даная отказа номинация

Още двама номинирани се разграничиха от организацията след отхвърлянето на

16:20 - 05.12.2023
Важно днес

Магистратите се опълчиха на всички промени в Конституцията за Инспектората

Радомир Чолаков напомни на магистратите, че не могат сами да решават кой да ги проверява

16:00 - 05.12.2023
Важно днес

Все още има блокирани българи на летището в Мюнхен, транспортът в Южна Германия остава затруднен

Полетите на летището в Мюнхен все още са "силно ограничени"

14:36 - 05.12.2023