Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Президентът на „Харвард“ Клодин Гей се извини за противоречивите си изказвания по време на изслушване в Конгреса във връзка с разпространяващия се антисемитизъм в три унивеситета от Бръшляновата лига.

Във вторник Гей, заедно с Елизабет Магил от Пенсилванския университет и Сали Корнблут от Масачузетския технологичен институт, скандализираха с отказа си да отговорят на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява тормоз съгласно университетската политика.

Тримата ректори не дадоха категоричен положителен или отрицателен отговор, а обясниха - по различен начин, но с почти едни и същи думи, че това зависи от "контекста".

"Съжалявам", казва сега Гей в интервю за студентския вестник The Crimson, цитирана от BBC.

"Думите са от значение. Когато думите увеличават страданието и болката, не знам как бихте могли да изпитате нещо друго освен съжаление", добави тя.

В интервюто Гей заявява, че е "попаднала в ситуация, която в този момент се е превърнала в продължителна размяна на мнения относно политики и процедури".

Това е вторият път, в който първият чернокож президент на „Харвард“ се опитва да изясни свои думи, предизвикали национално възмущение.

През октомври след нападението на "Хамас" в Израел именно най-старото висше учебно заведение попадна в окото на бурята. Тогава пропалестински студентски групи в университета подписаха декларация, в която твърдяха, че израелската контраофанзива е "геноцид".

Действията им предизвикаха остра реакция сред няколко от най-големите компании, които настояха имената на подписалите се да бъдат обявени от ръководството на университета. Красноречива беше реакцията на управата на „Харвард“.

Клодин Гей отхвърли призивите да разкрие и накаже студентите за декларацията, в която обявяват израелското правителство за „изцяло отговорно“ за насилието.

"Това, което трябваше да направя в този момент, беше да се върна към моето верую, а именно, че призивите за насилие срещу нашата еврейска общност - заплахите към нашите еврейски студенти - нямат място в "Харвард" и не могат да останат без последствия", казва Гей в интервюто си за Harvard Crimson.

Извинението ѝ, подобно на това на колегата ѝ Магил, не успокои множеството възмутени граждани, които от дни настояват за оставката на трите ректора.

Harvard Hillel, еврейска университетска организация, заяви във вторник, че показанията на Гей "поставят под въпрос способността ѝ да защитава еврейските студенти в кампуса на „Харвард"."

Равинът Дейвид Уолп, който само преди седмици се присъедини към консултативната група на „Харвард“ за борба с антисемитизма, подаде оставка, позовавайки се на "болезнено неадекватните показания" на президента на университета.

През последните години тези висши училища се обявиха против расизма, но се оттеглиха към "прозрачно лицемерна" защита на свободата на словото по по-спорни въпроси“, казва друг равин, на имен Волпе, цитиран от британската медия.

На този фон американският Конгрес обяви, че започва разследване срещу ректорите на трите учебни заведения след предизвикалото вълна от недоволство тяхно изслушване сред комисията по образованието в Камарата на представителите в САЩ.

В същото време стана ясно, че голям дарител на Университета на Пенсилвания оттегля безвъзмездна помощ в размер на 100 млн. долара след противоречивата изява на ректора на висшето учебно заведение Елизабет Магил пред Конгреса.


Разследване ще покаже има ли антисемитизъм в три университета от Бръшляновата лига


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024