Снимка: © bTV

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков няма да взима еднолично решение дали да отстрани, или не, преподавателя Михаил Мирчев, който бе обвинен в расизъм. Ръководителят на учебното заведение ще изчака становище на етичната комисия на СУ, което ще е готово до сряда, и тогава ще стане ясна съдбата на професора, който обиждаше малцинствени групи в свои лекции по "Социална работа с етногрупи". 

В интервю за „120 минути“ по bTV проф. Герджиков каза, че не вижда реч на омразата в думите на преподавателя, но е ясно, че той създава стереотипи у студентите, на които им предстои да станат социални работници и да работят със съответните малцинства.

СУ излезе с остра позиция след скандала с лекциите на Михаил Мирчев

„Да се генерализира, че в СУ има расизъм, е същото като да стереотипизираш някоя малцинствена група. Трябва да изгледаш лекциите и тогава да имаш мнение“, каза проф. Герджиков, след като думите на преподавателя предизвикаха обществен скандал.

Мирчев, който пусна лекциите си във Facebook, каза пред студентите си, че ромите са „агресивна общност“, която живее „като в 7 век“ и се нуждае от „диктатурка“. Освен това добави, че хората от Афганистан, Пакистан, Ирак, Сирия и Африка са „дълбоко необразовани, годни само за някакъв примитивен ръчен труд“. Говори и за победата на Джо Байдън на президентските избори в САЩ и каза, че демократите „ще ни чипират“.

„Това е очевидна глупост“, каза за последното ректорът на СУ. „Лекциите му имат очевиден проблем – той е склонен да споделя собственото си крайно мнение със студентите по всякакви въпроси, а така те създават стереотипи. Моето мнение е, че няма реч на омразата, но виждам стереотипи в тези лекции. Когато един преподавател направи нещо подобно, това е вредно за студентите. Дори да иска да ги подготви по този начин, не им прави услуга, защото те ще отидат да работят с тези социални групи с такива предубеждения“.

Добави, че е изгледал една или две лекции на Мирчев. Според него – студентите „не разбират какво се случва“. „Трябва критично да погледнат на казаното от преподавателя, а в голяма част от случаите те не го правят често. Той говори с провокативен тон, после опровергава тезите си, а те не схващат тази разлика“.

„Никога не съм получавал сигнали за него преди. Реагирам на всички сигнали. Не се притеснявам да взема дисциплинарни мерки. Той е щатен преподавател, лесно е да го освободим. Но етичната ни комисия ще се изкаже до един-два дни. Проверката привършва и тогава ще се вземе решение“, каза проф. Герджиков.

„СУ е напълно за свободата на словото, но в същото време не може то да се използва, за да се дискриминира и да се накърняват други права. Всички човешки права свършват там, където накърняват правата на другите“, добави ректорът на СУ.

Според него Общото събрание на университета, на което той е член, трябва да измени етичния си кодекс, за да може СУ да е готов да реагира в бъдеще, ако има нов такъв случай. „Това решение не засяга само проф. Михаил Мирчев. Утре ще се появи нов такъв преподавател и трябва с етичния си кодекс да сме изяснили всичко за накърняването на права“, каза Герджиков.

„Говорих по телефона с него, не го познавам, не съм го виждал. Той каза, че прави провокации, но ги опровергава и това не е негово лично мнение. Допускам, че това е така, но той говори стереотипни неща, които вредят на студентите“, добави ректорът на Софийския университет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът

СЗО: Ваксините предпазват от варианта "Омикрон"

Първи съмнения, че щамът вече циркулира в България

Разговорът между Байдън и Путин: САЩ заплашиха с мерки заради Украйна, Русия не иска Киев в НАТО

Двамата лидери говориха 2 часа, а подробности дадоха съветниците им

Близо 2300 нови случая на Covid и над 100 починали за денонощие у нас

Поставени са още над 17 хиляди дози от ваксините

Пак проблеми с биографията на кандидат за министър от ИТН. Димитър Гърдев не е бил съветник в ЕП

Гърдев е бил не съветник, а асистент, и не в ЕП, а на Елена Йончева

Заподозрян за убийството на Джамал Кашоги е арестуван в Париж

Халид Алотаиби беше издирван заради екзекуцията на саудитския журналист и дисидент

Кирил Петков пред Der Spiegel: Ще прилагаме закона без милост

"Оттук нататък България вече няма да е безгласен партньор от най-крайната периферия на Европа"

Минеков извежда ГЕРБ от централата им в НДК на 10 декември

"Нямам време за губене. Това е плячкосване и присвояване"