Ремонтът на театър "София": Пресован ламинат вместо каменната облицовка по фасадата

Предстоящият ремонт на Театър "София" за 8,1 млн. лв. провокира критики срещу Столична община заради готвените промени на материалите по фасадата на сградата.

Театърът е общинска собственост, като сградата му е построена през 1979 г. в парка "Оборище". Основният ремонт предвижда множество демонтажни работи - включително сваляне на каменната облицовка до стоманобетонова конструкция и тухлена стена. Ще се запазят само декоративните барелефи, които трябва да се почистят основно. Предвижда се и демонтаж на всички дограми по фасадите.

Работният проект предвижда облицовката да бъде заменена с HPL фасадни плочи (пресован под високо налягане ламинат). Проектът е изработен още през 2015 г., но едва сега се стига до обществена поръчка за ремонта.

От сдружението "Спаси София" на Борис Бонев призоваха Столична община да прекрати процедурата и да възложи преработване на проекта, за да може да се запази автентичният вид на сградата.

"Подобен тип „проекти“ са доказано вредни за града, културата и хората, защото вместо да подобряват средата, която обитаваме свички ние, те я обезличават и съсипват", се казва в позиция на организацията.

Ремонтът ще ползва финансова подкрепа по европейската ОП "Региони в растеж", като срокът за подаване на офертите е 20 септември. Предвижда се строителните работи да продължат не повече от 18 месеца.

Критиците на проекта изтъкват, че релефите по фасадата и каменната облицовка са органично цяло, поради което промяната на материалите ще доведе до разминаване с оригиналния замисъл за външния й вид.

"Г-жо Фандъкова, може ли да усвоявате милиони без непременно да съсипете всичко построено преди вас? Можете ли да имате поне малко уважение върху различните автентични архитектурни стилове и пластове, които правят София толкова красива и многообразна? Може ли да се спре най-сетне с тази гербаджийска естетика", коментират от "Спаси София".Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024