Предстоящият ремонт на Театър "София" за 8,1 млн. лв. провокира критики срещу Столична община заради готвените промени на материалите по фасадата на сградата. 

Театърът е общинска собственост, като сградата му е построена през 1979 г. в парка "Оборище". Основният ремонт предвижда множество демонтажни работи - включително сваляне на каменната облицовка до стоманобетонова конструкция и тухлена стена. Ще се запазят само декоративните барелефи, които трябва да се почистят основно. Предвижда се и демонтаж на всички дограми по фасадите. 

Работният проект предвижда облицовката да бъде заменена с HPL фасадни плочи (пресован под високо налягане ламинат). Проектът е изработен още през 2015 г., но едва сега се стига до обществена поръчка за ремонта. 

От сдружението "Спаси София" на Борис Бонев призоваха Столична община да прекрати процедурата и да възложи преработване на проекта, за да може да се запази автентичният вид на сградата. 

"Подобен тип „проекти“ са доказано вредни за града, културата и хората, защото вместо да подобряват средата, която обитаваме свички ние, те я обезличават и съсипват", се казва в позиция на организацията. 

Ремонтът ще ползва финансова подкрепа по европейската ОП "Региони в растеж", като срокът за подаване на офертите е 20 септември. Предвижда се строителните работи да продължат не повече от 18 месеца. 

Критиците на проекта изтъкват, че релефите по фасадата и каменната облицовка са органично цяло, поради което промяната на материалите ще доведе до разминаване с оригиналния замисъл за външния й вид. 

"Г-жо Фандъкова, може ли да усвоявате милиони без непременно да съсипете всичко построено преди вас? Можете ли да имате поне малко уважение върху различните автентични архитектурни стилове и пластове, които правят София толкова красива и многообразна? Може ли да се спре най-сетне с тази гербаджийска естетика", коментират от "Спаси София". Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Теленор сменя името си на Yettel

Ребрандирането идва 3 години след сделката на PPF Group

Авторът на "Боен клуб" Чък Паланюк хареса цензурираната версия в Китай

Писателят смята, че тя се доближава повече до оригиналния финал в книгата

САЩ и НАТО изпратиха предложенията си на Русия, без отстъпки за Украйна

НАТО поиска Москва да изтегли войските си от Украйна, Молдова и Грузия

26% позитивни тестове за Covid-19, 9916 нови случая

70 пациенти с Covid са починали през последното денонощие

Херо Мустафа пародира публикациите за "тайни срещи" с кабинета

„Измамата и предателството са практики на глупаци, които нямат достатъчно ум, за да бъдат честни“

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент

Те ще присъстват на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE

България ще подкрепи НАТО с учения на собствен батальон

Изслушването на Кирил Петков и министрите на отбраната и външните работи в парламента