Малко са събитията в живота ми, за които мога да кажа, че предполагат да има поне мъничко магия във въздуха. Тест драйвът на новия Renault Arkana, който представляваше пътешествие в Подбалкана точно на Еньовден, беше сред тези случки.

От една страна, според различни легенди и поверия, на 24 юни всички магии работят, билките са най-силни и мистичните сили са във вихъра си. От друга страна, най-новият SUV на Renault се казва Arkana. Въпреки че в презентацията на модела от българския екип на компанията казаха, че в името няма нищо специално, връзката с мистичното не е за подминаване. На латински “arkanum” означава именно нещо скрито или мистериозно, а освен това картите таро, които от столетия не се използват за игра, а за предсказания и гадаене, имат малка и голяма аркана.

Въпреки всички съвпадения, в тези два дни нямаше самодиви, нито магьосничество, достойно за Хогуортс. По-скоро магиите бяха в духа на нещата, за които говори Артър Кларк, когато казва, че всяка достатъчно напреднала технология е неотличима от магия. В моя свят SUV купе, което постига разход от 4.8 л/100 км при лежерното ми шофиране из Подбалкана е почти магическо постижение. Когато се качихме на магистралата и шофирането стана по-бързо и динамично, разходът продължи да бъде все така приятен и не надвиши 5.5л/100 км, с което впечатлението си остана.

Причината, естествено, не е магия, а напредналата технология в хибридния E-Tech Hybrid двигател със 145 к.с. на автомобила, който шофирах. Хибридната система включва 1.6-литров бензинов двигател, както и два електрически мотора и 1.2kWh батерия. Скоростната кутия тук е вдъхновена от Формула 1 и използва комбинацията от трите двигателя, вместо съединител, за да осигури плавното и навременно превключване на предавките.

Мисля, че именно това е елементът в Renault Arkana, който ме впечатли най-силно, тъй като шофирането винаги е плавно и много по-директно от повечето други автоматици, с които съм се сблъсквал. Без значение дали е на магистралата, скоростния път или в града, при натискането на газта, автомобилът реагира бързо с плавно ускорение. Това ми дава повече увереност при изпреварвания и цялостно по-динамично усещане, без да е нужно да “настъпвам” колата.

В града пък това помага на Arkana да може да се задвижва изцяло от електрическите двигатели в 80% от времето, според Renault. Това е супер постижение и важен елемент за всеки, който се стреми към по-ниски разходи на гориво и емисии на вредни газове.

Визуално Arkana напомня за значително по-скъпото BMW X6 и комбинира елементи от купе в задната част с по-класически SUV дух. Това кара автомобилът да се отличава, макар че носи някои от основните елементи на Renault като класическата форма на C на предните фарове и задните светлини, които се съединяват в емблемата.

Отвътре колата е широка и комфортна, което се отнася и за задните седалки, където има достатъчно пространство дори и за висок човек. Изключение прави средната седалка, която не би предоставила особено голям комфорт на дълъг път. Още по-назад е щедрият 480-литров багажник, който при свалянето на задните седалки достига до над 1250 л.

Версията на Arkana, която шофирах, беше с най-високата R.S. Line степен на оборудване, като това означение е изцяло козметично. Предните седалки бяха напълно електрифицирани, като наместването им беше изключително лесно и бързо, а самите те - удобни и при по-дълъг път. Високата позиция на шофиране не ми е любима, но дава усещане за по-добра видимост, въпреки че на кръстовища се усеща ограничение от плътните странични колони. Като цяло интериорът е с качествени пластмаси, с омекотено покритие в по-голямата част от предния сектор, с изключение на конзолата между двете седалки.

Инфотеймънт системата е в духа на това, което Renault прави напоследък, като централният екран е вертикален и с 9.3-инчов диагонал. Подобно на Renault Megane - и тук екранът е вертикален и работата с него е изключително лесна и естествена.

Причината за това са големите тъч бутони и цялостно добрият интерфейс, който отговаря бързо на действията и в нито един момент не се усеща като пречка. И тук най-отпред са най-важните елементи - навигация, музика и информация за свързаните устройства, като се поддържат Android Auto и Apple CarPlay. Приятен детайл е, че поставката под екрана има и безжично зареждане с Qi.

Също в унисон с това, което видях в новото Megane, са много бутони, на които са поверени някои важни неща. Климатикът, както и асистентите при шофиране, се управляват от врътки и бутони, вместо от менюта из екраните, което е наистина удобно.

Екранът на таблото беше с 10.2-инчов диагонал, като на него се визуализират повече детайли за навигацията, музиката или състоянието на колата в даден момент. Там може да се покаже информация за разхода, работата на двигателите, както и разпределението на това кой от тях се използва. Всичко на него, а и на основния дисплей, може да бъде персонализирано лесно и удобно.

Последната магия, която ми направи впечатление, бяха възможностите на асистентите при шофиране, които отговарят на второ ниво на автномност. Това означава, че Arkana може да контролира както ускорението и спирането, така и поддържането на линията, в която шофирате. На магистралата можете да оставите автомобилът сам да поддържа скоростта и лентата, без да докосвате газта, макар и да е задължително да не пускате волана. Това е като круиз контрол на стероиди или някаква много базова версия на бъдещето, в което няма да шофираме, а автомобилите сами ще се занимават с това.

Комбинацията от технологии в Renault Arkana ме накара да се замисля за името на модела. На пръв поглед може да изглежда тайнствено и мистериозно да шофираш хибриден автомобил, който е тих, икономичен и комфортен, но всъщност е просто част от стремежа за по-добро бъдеще. В него технологиите, за които говорим сякаш за магия, са много повече и много по-достъпни, което може пък да ни обедини в някакво тайнство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024