Renault спря завода си в Москва - последният голям автопроизводител в Русия Снимка: © Getty Images

Френската автомобилна компания Renault обяви, че спира незабавно и безсрочно производството на коли в завода си в Москва.

Решението беше обявено след сериозни критики от страна на украинския президент Володимир Зеленски, който се възмути от намеренията на производителя да възобнови работата си в Русия въпреки войната в Украйна.

"Френските компании трябва да напуснат руския пазар", каза той във видеообръщение, в което критикува Renault, че се въвлича във финансиране на "руската военна машина".

Украинският външен министър Дмитро Кулеба дори призова за глобален бойкот на продуктите на дружеството, преди новината за спирането на фабриката в руската столица да бъде обявена.

Renault беше последният голям западен производител на автомобили, който се колебаеше дали да не остане в Русия независимо от санкциите срещу Москва.

Компанията е мажоритарен собственик в "Автоваз", която произвежда "Лада". Вторият голям акционер в дружеството е "Ростех", който беше санкциониран от ЕС.

Сега ръководството на френския гигант съобщава, че разглежда възможностите за освобождаване от акциите си в руската компания.

"Действаме отговорно спрямо нашите 45 000 служители в страната. Renault Group напомня, че вече прилага нужните мерки за съответствие с международните санкции", се казва в информацията на производителя, в който 15% от собствеността е на френската държава.

Дмитро Кулеба приветства позицията на Renault.

"Това е отговорно действие на фона на продължаващата варварска агресия на Русия срещу Украйна", каза дипломатът.

В позицията си от 23 март Renault съобщава, че преразглежда финансовите си прогнози за 2022 г. и очаква ръст на оперативната печалба от 3 на сто, спрямо по-ранните прогнози от над 4 процента.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Днес убих човек": Кадри от дрон и телефонен разговор уличиха руски командир във военно престъпление

Потресаващата история за спасението на украинско семейство, попаднало под руски обстрел

17:43 - 22.03.2023

Володимир Зеленски посети войниците от фронта край Бахмут

Президентът на Украйна е на визита в Донецк - най-напрегнатата точка от руската инвазия

15:27 - 22.03.2023

Надписи по мистериозната картина на Полък в България я свързаха с Холивуд и Чаушеску

Прокуратурата ще търси и външна помощ за разследването

14:47 - 22.03.2023