Невинаги е лесно да си мултимилиардер. Какво например да си подариш за Коледа, когато вече имаш всичко - дворец от XIX век в центъра на Париж, вила в Сен Тропе или частен остров на Бахамите?

Бернар Арно, вторият или третият най-богат човек в света – в зависимост от настроенията на фондовите борси – главен изпълнителен директор на компанията за луксозни стоки Louis Vuitton-Moët Hennessy (LVMH), чието лично състояние се оценява на 184 млрд. евро, намери отговор на този въпрос в началото на декември, пише Spiegel.

Изданието визира скорошната инвестиция на милиардера на най-известната улица в Европа "Шанз-Елизе". Арно купи пететажна сграда за 18 000 кв. м, само на 100 метра от Триумфалната арка.

Твърди се, че цената на сделката е един милиард евро, което прави 55 000 евро на квадратен метър. Всичко красиво си има цена, кой би могъл да знае това по-добре от Арно, пита риторично немското издание.

Онова обаче, което прави този подарък още по-сладък е, че Арно успява да придобие къщата в конкуренция с неговия най-голям съперник, колекционера на изкуство и предприемач Франсоа Пино. Пино, чието състояние се оценява на 29 млрд. евро, също е искал имота, за да настани в него луксозната марка Gucci. Компанията на Пино Kering е била на път да подпише договор, докато не се появява Арно.

С покупката не само че тлеещата вражда между двамата мъже, за която френските медии пишат от години, продължава, но също така завършва и един цял цял цикъл - т.нар. "Vuittonisation" на "Шанз-Елизе".

През есента компанията обяви, че планира да открие ново представителство на луксозната марка в диагонално противоположната сграда, на номер 103, и с нетърпение очаква да отвори "нова глава в историята си".

Какво точно ще бъде построено там, е строго пазена тайна.

Освен търговски площи на четири етажа, се планира да бъде изграден и първият в света луксозен хотел Vuitton с различни апартаменти, спа център, ресторанти и бар.

По време на Седмицата на модата през есента именно на мястото на бъдещия строеж се състоя ревюто за лятната колекция на къщата. Публиката беше настанена между големи платна в оранжев цвят, чиято идея беше да наподобяват балон с горещ въздух.

По време на мащабния ремонт на номер 103, огромен декоративен метален куфар с монограм на Vuitton покриваше сградата. Продуктовото позициониране обаче не се хареса на всички. Отдалеч изглеждаше така, сякаш Триумфалната арка може да се побере в куфара поне два пъти.

Зелената партия дори внесе жалба до кметството на Париж за нелоялна реклама.

Точно в съседство, на номер 101, се намира магазинът на Vuitton с най-голям годишен оборот за групата в света и три милиона посетители за последните 12 месеца.

 Louis Vuitton на Шанз-Елиза

Малко по-нагоре по улицата е и магазинът на Dior – една от многото други луксозни марки на групата. Излишно е да споменаваме, че недалеч оттам се намират и други от марките на LVMH – Guerlain и Bulgari.

Арно играе "Монополи" на Шанз-Елизе, пишат парижките вестници.

Най-известната улица в Париж отдавна е смятана за проблемното дете на града - твърде шумна, твърде скъпа, с постоянни задръствания от коли и миришеща на изгорели газове. Място, където идват само туристи, защото търсят нещо, което отдавна не съществува: блясъка на отминалите времена, парче от стария Париж. Улицата все още упорито се нарича "най-красивият булевард в света", но това не е така от много време насам, коментира още Spiegel.

Според скорошно проучване само пет на всеки 100 посетители, които се разхождат всеки ден, са парижани.

От 20-те киносалона, които някога превръщат "Шанз-Елизе" в квартал на нощния живот, съществуват само четири.

"Булевардът трябва отново да стане място за парижани, каквото е бил някога. Място, където хората обичат да се разхождат или просто да се срещат на кафе", казва бизнесменът Марк-Антоан Жаме пред немското издание.

Жаме е председател на Сдружение "За Шанз-Елизе", в което са се обединили и други бизнесмени от района, които имат за цел да спасят улицата, да я разкрасят и да я предпазят от някои от плановете на кмета социалист Ан Идалго. Основната професия на Жаме, извън активността му в сдружението, е генерален секретар на групата LVMH. Така се връщаме към игрите на "Монополи", пише Spiegel.

Заедно бизнесмените организират концерти и събития, поръчват проучвания на дневния трафик и на качеството на въздуха.

В дните преди Коледа те ангажират известни личности, които да участват в тържественото палене на коледните светлини на авенюто.

 Gilles Lelouche

Тази година актьорът Жил Льолуш "щракна копчето" в присъствието на кмета Ан Идалго. Преди него същото са правили Ванеса Паради и Карл Лагерфелд.

Това са най-бляскавите моменти от годината на "Шанз-Елизе".

В момента кметството обсъжда планове за създаване на широки ленти за пешеходците в средата на булеварда и изместване на автомобилния трафик в края му. Вече е решено движението около Триумфалната арка да бъде намалено с няколко ленти.

Сдружението "За Шанз-Елизе" по принцип подкрепя всичко това, за разлика от градската гора, която кметът планираше в южния край на булеварда на площад Конкорд – на мястото, където някога са били обезглавени крал Луи XVI и съпругата му Мария-Антоанета.

Според Марк-Антоан Жаме улицата е натоварена с много смисъл и история, но в продължение на години тя е била банализирана. Причините за това са много. Възходът на масовия туризъм от 80-те години на миналия век насам, магазините на водещите международни вериги - на "Шанз-Елизе" има Disney, Adidas и Zara. Благодарение на високоскоростния влак RER по-бедните жители на предградията също получават лесен достъп до центъра и в един момент се стига до сигуацията на известния булевард да има наркодилъри и проституция.

В продължение на десетилетия "Шанз-Елизе" е нещо като главната сцена на Франция.

През август 1944 г., след освобождението на града, Шарл дьо Гол марширува пеша по улицата, аплодиран от хиляди парижани.

Тя остава и през годините място, където се отбелязват великите моменти на страната.

След като през 2017 г. Еманюел Макрон встъпи като президент, той се качи на военна машина и премина по булеварда, стоейки изправен в нея. Година по-късно световните шампиони по футбол от Франция направиха т.нар. тур за овации в автобуса на отбора по "Шанз-Елизе".

Традиционният военен парад също е там - на празничния 14 юли. Както и финалът на Тур дьо Франс през юли.

Дори движението на Жълтите жилетки маркира своя път от там. През декември 2018 г. разгневена тълпа премина по булеварда, щурмува Триумфалната арка и се насочи към символите на капитализма. След тях останаха разбити витрини, горящи автомобили и вандалски потрошени луксозни ресторанти. За мнозина това беше най-ниската точка в пълзящия упадък на "Шанз-Елизе".

Следващата година през лятото на площад "Конкорд" ще се проведат състезанията от новите олимпийски дисциплини - брейк, BMX и скейтборд, а в Гран Пале - състезанията по фехтовка. "Шанз-Елизе" ще бъде в центъра на олимпийското събитие.

Градът планира да инвестира 30 милиона евро в улицата, за да се подготви. Традиционната настилка вече е възстановена, а тротоарите са покрити с френски гранит от Тарн. Сдружението "За Шанз-Елизе" възложи на белгийския дизайнер Рами Фишлер да създаде нови, стандартизирани тераси за кафенета, които могат да бъдат закупени от собствениците на ресторанти по авенюто.

The new terraces of the Champs-Élysées will be delivered in the first quarter of 2024. Credit: RF Studio.

Credit: RF Studio

"Не може най-красивият булевард в света да има най-грозните външни тераси" - казва Жаме. Сега се слага край на естетическия упадък и на дивата смесица от пластмаса, брезенти и дървени сергии.

Новите тераси са в зелен, цвят на шампанско и бордо , вдъхновени от павилионите от XIX век. Те са просто "très parisien", "много парижки", казва Жаме.

Липсват само парижани.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024