Представите ли на „Изправи се БГ! Ние идваме“ внесоха жалба в съда срещу решението на Централната избирателна комисия, с което всички секционни избирателни комисии (СИК) с машинно гласуване бяха задължени да броят разписките, разпечатани от устройствата на изборите на 14 ноември.

Жалбата е подкрепена от „Продължаваме промяната“ и ще бъде разгледана от Върховния административен съд. Практиката на ВАС в такива случаи е да се произнесе в тридневен срок.

На заседанието си от 29 октомври ЦИК прие поправката както за парламентарните, така и за президентските избори. За предишния вот беше решено да се брои само представителна извадка от бележките. Бяха определени 1343 секции в страната, в които избирателните комисии бяха задължени след приключване на машинното гласуване да преброят контролните разписки и да попълнят протокол.

Членовете на ЦИК, номинирани от „Демократична България“ и ИБГНИ, единствени са гласували „против“.

Заместник-председателят на комисията Цветозар Томов заяви, че не е присъствал при вземане на решението. Според него то „обезсмисля машинното гласуване, защото увеличава ролята на човешките грешки в резултатите“. Според Изборния кодекс се зачита резултатът от машината, а не от преброените хартиени разписки, подчерта той.

„Това решение тежко нарушава Изборния кодекс и е опит да бъдат върнати манипулациите в секционните комисии”, каза един от лидерите на ИБГНИ Мая Манолова.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед