Българската асоциация на заведенията, оглавявана от Ричард Алибегов, и Сдружението на заведенията в България отново се оказаха недоволни от антикризисните мерки на кабинета - този път заради решението на Асен Василев да върне ДДС върху бирата и виното, продавани в ресторанти и барове, от 9 на 20%.

В сряда вицепремиерът обяви намерението си да сложи край на преференциалната ставка за леките алкохолни напитки, която беше в сила от август 2020 г. - на теория тя трябваше да подпомага ресторантьорския бизнес по време на Covid-пандемията.

Василев обвърза връщането на 20% ДДС със снижаването на данъчната ставка за хляба до 0 процента, което беше едно от исканията на БСП.

Асен Василев коментира, че предпочита да има нулев данък на хляба, отколкото намалена ставка за алкохола.

Ресторантьорите обаче видяха в това решение "целенасочен удар срещу бранша и туризма като цяло" и наказателна мярка срещу намерението им да участват в протести срещу кабинета.

"Въпреки толерантността, провявна от сектор "Туризъм, и търпението, с което отменихме участието си в протестите, за да чуем така очаквания пакет от икономически мерки, управлението ни "награди" с поредния удар върху така или иначе най-трудно възстановяващия се от пандемията бизнес", се казва в декларацията на собствениците на заведения.

Ръководителите на двете организации обявяват, че "отчитаме като грешка, че се предоверихме на правителството" и че "нашето доверие приключи".

Недоволство срещу връщането на по-високия ДДС обявиха и от Българската хотелиерска и ресторантьорска организация, според които мярката "за пореден път показва, че туризмът не е приоритет и на това правителство".

БХРА обвиняват кабинета, че "не предоставя на хотелиерите никакви компенсации" за това, че България е "фронтова държава в близост до Украйна". Увеличението на обхвата на ваучерите за храна също не ги удовлетворява, защото в него не е включена възможност да се заплащат и почивки.

Ще сработят ли мерките на властта срещу кризата?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Христо Иванов: Трябва да търсим възможните съгласия преди нова вакханалия на разделение

"Ние сме на кръстопът между повече разделение и овладяване на парадоксите"

Два самолета с отзовани руснаци отлетяха от София

Очаква се броят на пътниците да е около 170

И Украйна, и Русия твърдят, че контролират Лисичанск

Британското разузнаване подкрепя позицията на Киев