Снимка: © Nova TV

Антикризисните мерки, които подкрепят доходите и ще стигнат директно до данъкоплатците - като например увеличението на пенсиите си увеличаването размер на данъчното облекчение за работещи родители с деца - са ефективни. Други обаче, сред които нулевата ставка за ДДС върху хляба, са „пушилка за публиката“.

Около тази идея се обединиха икономисти в ефира на Нова ТВ, които коментираха пакета от мерки на стойност около 2 млрд. лева, който правителството представи вчера.

„Мерките, които подкрепят доходите, включително пенсиите ще се усетят. Очакваме и други промени, които трябва се случат – социални помощи, помощи за отопление, това също ще се усети“, коментира Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика.

„Пенсиите и данъчното облекчение за деца, са мерките, които ще стигнат директно до хората. Tова са мерките, които връщат пари директно на данъкоплатците. Тук има увеличение, спрямо миналата година“, каза в ефира на Нова ТВ Георги Ангелов, старши икономист „Отворено общество.“

0% ДДС за хляба, но за кого?

Хлябът обаче няма да поевтинее, преди да свърши войната, а нулевата ставка за ДДС върху хляба е „пушилка за публиката“ според Лъчезар Богданов, защото тази мярка няма да се усети от най-нуждаещата се част от населението.

„Разберете, че целият принос от нулевата ставка не отива в джоба на потребителя. Тя всъщност се разпределя между производителя и търговеца, и до цената остава съвсем малко“, обясни финансовият експерт Мика Зайкова.

След изчисления в студиото на НОВА, икономистите стигнаха до извода, че „в най-добрия свят на фантазиите“, хлябът ще поевтинее с 36 стотинки.

„Ако сметнем, че един човек яде по 5 хляба на месец, а някои около 7-8, държавата в най-добрия случай дава на най-бедните по 1,80 до към 2,80 на месец. Това ли е, за което се борихме?“, каза Лъчезар Богданов.

Ще продължава ли инфлацията да върви една крачка напред пред мерките?

Войната в Украйна и влиянието на Русия върху европейския газов пазар са основните двигатели на инфлацията, върху които държавата няма контрол. Това, което правителството трябва да направим е да поддържа икономическия растеж в останалите сектори на икономиката, казва Богданов. Отражението на войната върху международните цени на храните ще нанесе и още един удар, коментира Георги Ангелов.

„Да има заетост и да има доходи там, където хората зависят от бюджета. Да има ресурси в бюджета, така че да компенсира, а не да бори инфлацията, приемайки, че тя в една голяма степен е неизбежна. Да компенсира тези, които не могат сами да се адаптират. Защото един частен бизнес в момента може да се адаптира - цените в бизнеса също растат, но растат и продажните, така че бизнесът има възможност за реакция. Правителството трябва де грижи за уязвимите групи – това е макромоделът и няма много алтернативи“, казва Богданов.

Георги Ангелов призова правителството да не поражда допълнителни проблеми и да държи бюджетния дефицит под контрол.

"Ако започнем да раздуваме бюджетния дефицит – това може да налее допълнителна инфлация. Но ако просто събираме допълнителни приходи без дефицит и ги разпределяме в разходната част, това не създава инфлация", каза той.

Тримата икономисти в студиото критикуваха правителството за това, че отлага във времето някои от най-ефективните предложения не само в последния пакет от мерки, но и в Плана за възстановяване - като програмите, свързани със социалните услуги и енергийните помощи.

Увеличаването на прага за регистрация по ЗДДС на 100 000 лв. от настоящото ниво 50 хил. лева беше определена като „една от най-добрите мерки“, която обаче е „безнадеждно закъсняла“ според Мика Зайкова. Тя се учуди защо Асен Василев е заложил влизането ѝ в сила едва от 1 януари 2023 г., след като това предложение се обсъжда от месеци и може да се приложи с акутализацията на бюджета.

България има нужда от промени в политиките и законодателството, които да направят по-добра средата за бизнес и да подобрят условията за икономически растеж.

„Не можем да бутнем цените на зърното на Световните борси, цената на газа на Холандската борса, не можем и да спрем войната. Това, което можем да направим обаче са вътрешни политики, които дават средносрочен и дългосрочен икономически растеж“, каза Лъчезар Богданов.

Антиинфлационните мерки на кабинета: 0% ДДС на хляба, отстъпки за горивата, осъвременяване на пенсиите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е карал без книжка от 2005 г.

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос