Ще сработят ли мерките на властта срещу кризата? Снимка: © Nova TV

Антикризисните мерки, които подкрепят доходите и ще стигнат директно до данъкоплатците - като например увеличението на пенсиите си увеличаването размер на данъчното облекчение за работещи родители с деца - са ефективни. Други обаче, сред които нулевата ставка за ДДС върху хляба, са „пушилка за публиката“.

Около тази идея се обединиха икономисти в ефира на Нова ТВ, които коментираха пакета от мерки на стойност около 2 млрд. лева, който правителството представи вчера.

„Мерките, които подкрепят доходите, включително пенсиите ще се усетят. Очакваме и други промени, които трябва се случат – социални помощи, помощи за отопление, това също ще се усети“, коментира Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика.

„Пенсиите и данъчното облекчение за деца, са мерките, които ще стигнат директно до хората. Tова са мерките, които връщат пари директно на данъкоплатците. Тук има увеличение, спрямо миналата година“, каза в ефира на Нова ТВ Георги Ангелов, старши икономист „Отворено общество.“

0% ДДС за хляба, но за кого?

Хлябът обаче няма да поевтинее, преди да свърши войната, а нулевата ставка за ДДС върху хляба е „пушилка за публиката“ според Лъчезар Богданов, защото тази мярка няма да се усети от най-нуждаещата се част от населението.

„Разберете, че целият принос от нулевата ставка не отива в джоба на потребителя. Тя всъщност се разпределя между производителя и търговеца, и до цената остава съвсем малко“, обясни финансовият експерт Мика Зайкова.

След изчисления в студиото на НОВА, икономистите стигнаха до извода, че „в най-добрия свят на фантазиите“, хлябът ще поевтинее с 36 стотинки.

„Ако сметнем, че един човек яде по 5 хляба на месец, а някои около 7-8, държавата в най-добрия случай дава на най-бедните по 1,80 до към 2,80 на месец. Това ли е, за което се борихме?“, каза Лъчезар Богданов.

Ще продължава ли инфлацията да върви една крачка напред пред мерките?

Войната в Украйна и влиянието на Русия върху европейския газов пазар са основните двигатели на инфлацията, върху които държавата няма контрол. Това, което правителството трябва да направим е да поддържа икономическия растеж в останалите сектори на икономиката, казва Богданов. Отражението на войната върху международните цени на храните ще нанесе и още един удар, коментира Георги Ангелов.

„Да има заетост и да има доходи там, където хората зависят от бюджета. Да има ресурси в бюджета, така че да компенсира, а не да бори инфлацията, приемайки, че тя в една голяма степен е неизбежна. Да компенсира тези, които не могат сами да се адаптират. Защото един частен бизнес в момента може да се адаптира - цените в бизнеса също растат, но растат и продажните, така че бизнесът има възможност за реакция. Правителството трябва де грижи за уязвимите групи – това е макромоделът и няма много алтернативи“, казва Богданов.

Георги Ангелов призова правителството да не поражда допълнителни проблеми и да държи бюджетния дефицит под контрол.

"Ако започнем да раздуваме бюджетния дефицит – това може да налее допълнителна инфлация. Но ако просто събираме допълнителни приходи без дефицит и ги разпределяме в разходната част, това не създава инфлация", каза той.

Тримата икономисти в студиото критикуваха правителството за това, че отлага във времето някои от най-ефективните предложения не само в последния пакет от мерки, но и в Плана за възстановяване - като програмите, свързани със социалните услуги и енергийните помощи.

Увеличаването на прага за регистрация по ЗДДС на 100 000 лв. от настоящото ниво 50 хил. лева беше определена като „една от най-добрите мерки“, която обаче е „безнадеждно закъсняла“ според Мика Зайкова. Тя се учуди защо Асен Василев е заложил влизането ѝ в сила едва от 1 януари 2023 г., след като това предложение се обсъжда от месеци и може да се приложи с акутализацията на бюджета.

България има нужда от промени в политиките и законодателството, които да направят по-добра средата за бизнес и да подобрят условията за икономически растеж.

„Не можем да бутнем цените на зърното на Световните борси, цената на газа на Холандската борса, не можем и да спрем войната. Това, което можем да направим обаче са вътрешни политики, които дават средносрочен и дългосрочен икономически растеж“, каза Лъчезар Богданов.

Антиинфлационните мерки на кабинета: 0% ДДС на хляба, отстъпки за горивата, осъвременяване на пенсиите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024