Антиинфлационните мерки на кабинета: 0% ДДС на хляба, отстъпки за горивата, осъвременяване на пенсиите Снимка: © Булевард България

Коалицията обяви пакет от антикризисни мерки. Идеята им е да се реагира на повишаващата се инфлация, а общата им стойност е около 2 милиарда лева. Ето и какво включват те:

0% ДДС за хляба за срок от 1 г. - обвързва се обаче с вдигане на ДДС обратно на 20% на вино и бирата.

9% ДДС за централно отопление, парно и топла вода;

Намален 9% ДДС за природен газ и метан за крайни потребители за битови нужди за срок от 1 година;

Увеличаване на прага за регистрация по ЗДДС на 100 000 лв. - в момента е 50 хил. лева. Тази мярка може да влезе в сила в следващата данъчна година от 1 януари 2023 г

Облагане на свръхпечалбата от производство и продажба на електрическа енергия с цел компенсиране на небитовите потребители.

Освобождаване на акциза на електроенергия, природен газ, метан, използвани като гориво за транспортни средства

От 1 юли влизат в сила компенсации за горивата за физическите лица – 25 ст./л. отстъпка до края на годината за бензин А95 и дизел без добавки, метан и пропанбутан. Мярката не важи за по-скъпите горива. Няма да има ограничение за обема гориво, който потребяват физическите лица (по-рано се обсъждаше тази отстъпка да е само за 50 л).

Намаляване на лихвения процент на законната лихва за забава до 8% за юридически лица и 4% за гражданите - намаляване на лихвата за просрочени плащания към държавата, общините, за комунални услуги и др.подобни;

Увеличаване размер на данъчното облекчение за работещи родители с деца - от 4500 лв. на 6000 лв. Семействата ще могат да получат това облекчение веднага.

Осъвременяване на пенсиите от 1 юли - вместо с 6.1% с 10% + 60 лв. твърдо увеличение в основната пенсия. Минималната пенсия ще се увеличи на 467 лв. от 370 лв.

Увеличаване на общата стойност на електронните ваучери - държавата харчи 1 млрд. лв. за тях, а ще се увеличат на 1,2 млрд. лв. Ваучерите може да се използват за храна, комунални услуги, култура и изкуство.

"Докато по времето на ГЕРБ минималната пенсия се качи със 100 лв. за дванадесет години, тук увеличението е над 50% за една година. Парите отиват при хората, а не в джобовете на нечии фирми, близки до властта", обяви Кирил Петков.

Добавките към пенсиите се премахват. От 1 юли таванът за пенсиите се вдига от 1500 лв. на 2000 лв., а от началото на октомври таванът на пенсиите става 3400 лв., колкото е максималният осигурителен доход. В момента минималната пенсия е 360 лв. като към нея се изплаща 60 лв. Covid добавка.

"Когато става дума за овладяване на кризата, ние сме единни. Мерките представляват възможност да подкрепим най-уязвимите, които са с най-голям риск от ефекта на инфлацията, младите семейства с деца. Фокусираме се и специфично върху горивата и електроенергията", каза Кирил Петков по време на пресконференция след договарянето на мерките.

Тази инфлация не е българска, а световна и е заради цената на вносните горива. Когато инфлацията е привнесена отвън, мерките трябва да са следните - там, където можем да намалим цените на горивата за крайните потребители и държавното оскъпяване на енергийните източници, там държавата трябва да помогне, каза още Петков.

Корнелия Нинова подкрепи предложените мерки, като ги определи като насочени към помощ за най-уязвимите групи, спасяване и оздравяване на икономиката и стимул за малките и средни предприятия.

Нинова призова "възможно най-бързо тази подкрепа на държавата към хората и икономиката да стигне реално до тях".

"Опитахме се максимално да постигнем конструктивен диалог. Не вярвам някой да си е избирал да управлява в ситуация като тази - война и редица кризи, за които тежката отговорност носи отнова статукво, срещу което логиката е да сме изправени обединени", каза Станислав Балабанов от ИТН.

Владислав Панев от ДБ определи мерките като "правилно насочени, справедливи и гарантиращи финансовата стабилност на държавата".

"Те са правилно насочени, защото водят до повишаване на доходите на най-уязвимите от високата инфлация и изключване на онези, които нямат нужда от подкрепа. Справедливи са, защото вдигането на максималната пенсия гарантира, че хората ще се осигуряват на реалните им доходи. Бюджетният дефицит няма да се промени, няма да създаваме българска инфлация извън вносната, към която се адаптираме в момента", каза още той.

Част от тези мерки изискват законодателни промени и ще се включат като част от актуализацията на бюджета, каза финансовият министър Асен Василев.

Отстъпките за горивата за физически лица ще се администрират директно от бензиностанциите, като в момента се договаря какъв ще е вариантът, по който те ще се отчитат към държавата.

Голяма част от мерките работят от 1 юли до края на годината, а други - за едногодишен период, до 1 юли 2023. Повишаването на прага за регистрация по ДДС е постоянна мярка, тя би трябвало да влезе в сила от 1 януари догодина.

Очаква се предложенията, свързани с пенсиите, да бъдат обсъдени и на Тристранния съвет, но да бъдат финализирани в срок, който да позволи да бъдат въведени от 1 юли.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023

Бившият директор на Abercrombie & Fitch е обвинен в сексуална експлоатация на мъже

След разкрития на Би Би Си, Abercrombie & Fitch започва разследване. на

14:51 - 03.10.2023

Александровска болница поискала 27 000 лв., за да освободи тялото на починала жена

Над 3 г. тленните останки на млада жена стоят в камера на болницата, докато тече разследване

14:32 - 03.10.2023

Човекът, от когото ще зависи Зелената сделка на България и ЕС

Марош Шефчович между чука и наковалнята в ЕП заради връзките си с Роберт Фицо

13:20 - 03.10.2023

ВСС не хареса промените в Конституцията. Щели да доведат до "неизчерпаеми проблеми" в съдебната власт

Висшият съдебен съвет излезе със становище, в което на практика отхвърля проекта за конституционни промени

13:13 - 03.10.2023

15-годишно дете и шофьор загинаха при катастрофа в дере край Видин

Лек автомобил се преобърна в дере край Видин. Двама души загинаха, а трети пътник е в болница

12:37 - 03.10.2023