Снимка: © Getty Images
  • Управляващата коалиция зад кабинета на Джузепе Конте удържа важна победа в регионалните избори в Емилия-Романя, които се разглеждаха като "референдум" за бъдещето на властта в Рим; 
  • Опозиционната партия "Северна лига" на Матео Салвини продължава да е първа политическа сила в национален план, но лидерът й не успява да се възползва от този потенциал и да се върне в националното управление, от което беше отстранен през 2019 г.;
  • Изборите в Емилия-Романя потвърждават тежката криза на популисткото движение "Пет звезди", чийто лидер Луиджи ди Майо подаде оставка дни преди вота; 
  • Наблюдатели на италианската политика прогнозират завръщане към двуполюсния модел със силна левица и силна десница, въпреки краткосрочното стабилизиране на кабинета на Конте. 

Опитът на Матео Салвини (лидер на "Северната лига") да предизвика правителствена криза и предсрочни избори в Италия се провали след загуба в регионалните избори в Емилия-Романя. 

Кандидатът на лявата Демократична партия Стефано Боначини спечели вота с 51,4%, като си осигури преднина пред дясната коалиция, начело със сенатора от "Лигата" Лучия Боргонзони с 43,7 на сто. 

Резултатът стабилизира позициите на коалиционното правителство между Демократическата партия и "Пет звезди", оглавявано от премиера Джузепе Конте, докато Матео Салвини ще трябва изчака втори шанс за връщане в националната власт. 

Салвини беше вицепремиер и вътрешен министър в първия кабинет на Конте, но през август 2019 г. направи неуспешен опит да предизвика оставката на правителството с цел свикване на парламентарни избори и събиране на по-стабилно мнозинство за "Лигата". Конте подаде оставка, но едновременно с това успя да договори нова коалиция, при която Демократическата партия измести Салвини от властта. 

Предварителните данни от социологически изследвания в Емилия-Романя предсказваха доста по-оспорвано състезание между Боначини и Боргонзони. Това накара лидерът на "Лигата" да вложи значителни ресурси в кампанията, за да използва евентуалната победа като първа стъпка към нови национални избори.

Председателят на Демократическата партия Никола Зингарети обяви, че резултатът представлява "лична загуба" за Матео Салвини и потвърди, че правителството на Джузепе Конте ще продължи "плана си за възстановяване на държавата". 

53-годишният Стефано Боначини, който беше преизбран за президент на Емилия-Романя, е сред регионалните лидери с най-висок процент на одобрение. 

Залезът на "Пет звезди"? 

Слабото представяне на кандидата на "Пет звезди" с едва 3,4% в Емилия-Романя обаче е сигнал за нерешените проблеми, които ще продължават да притесняват управляващата коалиция в Рим. Партията, която през 2018 г. се класира като първа политическа сила, преживява сериозна криза от началото на управлението досега. Ако през март 2018 г. средната подкрепа за "Пет звезди" беше около 35%, то данните от януари 2020 г. я поставят малко над 15-те процента доверие, по-ниско от Демократическата партия. 

Това принуди 33-годишният й лидер Луиджи ди Майо (външен министър на Италия) да подаде оставка от партийното ръководство броени дни преди последните регионални избори. Разгромът от неделя може да доведе до преструктуриране на коалицията в Рим, така че Демократическата партия да получи по-голямо присъствие в изпълнителната власт за сметка на отслабващите "Пет звезди". 
 
За сметка на срива на "Пет звезди" - "Лигата" на Салвини набира значителна популярност в последните две години, като в момента има 31,4% подкрепа от италианските гласоподаватели (според данни от национални социологически изследвания, обобщени от Europe Elects). Максималният потенциал на партията беше постигнат през лятото на 2019 г., и именно поради тази причина Матео Салвини организира рисковия ход с вота на недоверие срещу кабинета. 

Второто място на регионалните избори не отказа лидера на "Лигата" от амбициите да се върне в изпълнителната власт като победител. Салвини посочи, че е доволен от факта, че "за първи път от 70 години има истинско състезание в Емилия-Романя". 

Регионът, който традиционно гласува за социалистите, регистрира необичайно висока избирателна активност в неделя до 68% на фона на едва 37% участие в миналите избори през 2014. Наблюдателите отдават този ръст на факта, че оспорваната кампания се разглеждаше като ключов индикатор за перспективите пред националното правителство. 

"Италия сякаш се завръща към двуполюсната система - център-ляво срещу център-дясно", коментира икономистът Лорненцо Кодоньо по повод резултата от последния вот. "Това е добра новина за всяко следващо управление на страната". 

Кабинетът на Конте ще оцелее в краткосрочен план, а реваншът на Салвини се отлага. Но в непредсказуема и колеблива среда като италианската национална политика, изненадите никога не са изключени.  

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Парламентът проверява как Емил Кошлуков е избран за директор на БНТ

Тошко Йорданов ще изпрати запитване до СЕМ заради стажа и дипломата на Кошлуков

Актьорът Гаспар Улие загина на 37 г. при ски инцидент

Френският актьор е получил тежка травма при сблъсък с друг скиор

Англия отменя почти всички мерки за Covid - при 90% ваксинирани хора над 60 г.

Без маски и Covid-паспорти в Англия - пикът на Омикрон вече е преодолян, а населението е имунизирано

Шеф Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца

Готвачът е сключил споразумение с прокуратурата по делото за шофиране в нетрезво състояние

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях