Revolut най-после взе лиценз за банка във Великобритания Снимка: © Getty Images

Revolut в крайна сметка получи банков лиценз във Великобритания. Одобрението на регулаторите идва повече от три години, след като най-ценната финтех компания на Острова подаде заявление, за са се превърне в банка.

Това е важен момент, макар че одобрението е предварително, т.е. ще мине известно време преди Revolut действително да започне да държи депозити на клиенти, отбелязва британският Guardian.

Решението на регулаторите на практика позволява нa базираната в Лондон финтех компания да влезе в т.нар. етап на мобилизиране, за да се подготви да заработи като банка официално.

Според британски медии това може да отнеме около 12 месеца, а процедурата е стандартна практика за новите банки във Великобритания.

Лицензът в Обединеното кралство ще позволи на компанията да държи депозити, което ще отвори вратата към нови източници на приходи, тъй като Revolut ще може да започне да финансира заеми и ипотеки под собствена марка. Същевременно финтех компанията ще трябва да изпълнява по-строгите банкови регулации като гарантира клиентските депозити до 85 000 паунда във Великобритания.

Oт няколко години Revolut притежава банков лиценз, издаден от централната банка в Литва. Така компанията оперира като банка в държавите от Европейската икономическа зона (ЕЕА), сред които е и България.

Това значи, че спестяванията на клиенти на Revolut в страната са гарантирани, както е за всички останали депозити в банка - до 200 000 лева. В случая Те обаче парите на клиентите са защитени не от българския Фонд за гарантиране на влоговете, а от литовската държавна компания Deposit and Investment Insurance.

Във Великобритания на Revolut се наложи да чака три години за одобрение, след като подаде заявката си за банков лиценз в Обединеното кралство през 2021 г.

През това време финтех компанията трябваше да убеди регулаторите на Острова, че може да отговори на строгите изисквания за банкова институция.

Британският Guardian отбелязва, че одобрението от регулаторите в Обединеното кралство вероятно ще “отвори вратите” за Revolut и към други ключови пазари като САЩ.

Според финансовия отчет на финтех компанията, представен в началото на юли, печалбата ѝ преди данъци за цялата година е нараснала до рекордните досега 438 млн. британски паунда (520 млн. евро) през 2023 година.

Приходите на компанията са се повишили с 95% до 1,8 милиарда британски лири (2,1 милиарда евро) спрямо 920 милиона британски лири (1 млрд. долара) през 2022 година.

Revolut с ръст на клиентите в България, очакват се 1 млн. потребители догодина


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024