Искате ли да отскочите до дълбоката, студена и неприветлива шведска провинция? Ще се озовете на място, измислено и описано от популярния писател Фредрик Бакман по приблизително следния начин: Бьорнстад не се намира близо до каквото и да е. Дори на картата изглежда неестествено. Работните места намаляват, така че всяка година намаляват и хората, а гората изяжда по една-две изоставени къщи на сезон.

Преди години, когато още имаше с какво да се похвалят, от общината сложиха табела при отбивката към града. Лозунгът беше от популярните по онова време: „Добре дошли в Бьорнстад – тук искаме малко повече!“ На снега и вятъра са им нужни няколко години, за да заличат думата „повече“...

Романът „Бьорнстад“ е от по-сериозните творби на Бакман – автор, популярен с бестселъри като „Човек на име Уве“, „Баба праща поздрави и се извинява“ и „Тревожни хора“. Книгата, която описва последствията за едно изолирано общество след извършването на отблъскващ насилствен акт, е прецизно адаптирана и пренесена в телевизионен формат от режисьора Петер Грьонлунд и от сценариста Андерс Вайдеман.

Единствената надежда на местните жители на Бьорнстад е младежкият хокеен отбор на градчето да се класира на националния полуфинал.

Тежестта на големите очаквания се оказва прекалено голяма както за възрастните, така и за тийнейджърите, главни герои в историята. Напрежението катализира насилие, което не просто оставя дълбока травма в душата на едно момиче, но разтърсва целия град. Жителите са изправени пред избор – мечтата или истината, победата или човечността. Всеки трябва да направи този избор по свой начин, приемайки собственото си минало и признавайки собствените си грешки.

Видео подкастът Inglourious Kunts този път разнищва сериала с водещата Станислава „Стаси“ Айви и четящите гости Темз Арабаджиева от влога „С книги под завивките“ & Христо Блажев от блога „Книголандия“, които извършват любопитен сравнителен анализ между първообраз и екранизация.

„Бьорнстад“ създаден в сътрудничество с HBO Nordic и е наличен за стриймване в HBO GO.

Видеото е част от лимитирани коментарни епизоди на Inglourious Kunts за HBO заглавия в платформите на Operation Kino и BoulevardBulgaria:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Между Велики Преслав и Челе ди Булгерия в Италия - 23-ма мотористи сбъдват една мечта

Членовете на IMRG ще предадат специално послание между двата побратимени града

11:22 - 22.06.2024
Важно днес

Кметът на "Илинден" Емил Бранчевски е отстранен

Всички участия следва да се прекратят с началото на мандата

09:02 - 22.06.2024
Бизнес

"Оземпик" вдигна продажбите на по-малък размери дрехи и вече променя модната индустрия

Загубата на тегло кара все повече американци да обновяват гардероба си

08:59 - 22.06.2024