Искате ли да отскочите до дълбоката, студена и неприветлива шведска провинция? Ще се озовете на място, измислено и описано от популярния писател Фредрик Бакман по приблизително следния начин: Бьорнстад не се намира близо до каквото и да е. Дори на картата изглежда неестествено. Работните места намаляват, така че всяка година намаляват и хората, а гората изяжда по една-две изоставени къщи на сезон.

Преди години, когато още имаше с какво да се похвалят, от общината сложиха табела при отбивката към града. Лозунгът беше от популярните по онова време: „Добре дошли в Бьорнстад – тук искаме малко повече!“ На снега и вятъра са им нужни няколко години, за да заличат думата „повече“...

Романът „Бьорнстад“ е от по-сериозните творби на Бакман – автор, популярен с бестселъри като „Човек на име Уве“, „Баба праща поздрави и се извинява“ и „Тревожни хора“. Книгата, която описва последствията за едно изолирано общество след извършването на отблъскващ насилствен акт, е прецизно адаптирана и пренесена в телевизионен формат от режисьора Петер Грьонлунд и от сценариста Андерс Вайдеман.

Единствената надежда на местните жители на Бьорнстад е младежкият хокеен отбор на градчето да се класира на националния полуфинал.

Тежестта на големите очаквания се оказва прекалено голяма както за възрастните, така и за тийнейджърите, главни герои в историята. Напрежението катализира насилие, което не просто оставя дълбока травма в душата на едно момиче, но разтърсва целия град. Жителите са изправени пред избор – мечтата или истината, победата или човечността. Всеки трябва да направи този избор по свой начин, приемайки собственото си минало и признавайки собствените си грешки.

Видео подкастът Inglourious Kunts този път разнищва сериала с водещата Станислава „Стаси“ Айви и четящите гости Темз Арабаджиева от влога „С книги под завивките“ & Христо Блажев от блога „Книголандия“, които извършват любопитен сравнителен анализ между първообраз и екранизация.

„Бьорнстад“ създаден в сътрудничество с HBO Nordic и е наличен за стриймване в HBO GO.

Видеото е част от лимитирани коментарни епизоди на Inglourious Kunts за HBO заглавия в платформите на Operation Kino и BoulevardBulgaria:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ActiveBeauty.bg – новото онлайн списание на dm

Нещо приятно и смислено, с бързи съвети за успех в най-сложната галактическа мисия - “Мисия жена”, е новото онлайн списание на dm - ACTIVE BEAUTY.

11:26 - 31.03.2023

Емил Боев е намерен мъртъв край Перник след 2 месеца в неизвестност

Тялото на 25-годишния Емил Боев е намерено край водем до Перник, съобщава БНТ

10:52 - 31.03.2023

12 проекта по конкретен бизнес казус предизвикват стажантите на Lidl

До 15 май всички студенти могат да кандидатстват в стажантската програма на веригата

10:23 - 31.03.2023

"Тренд": Не е ясно кой ще победи на изборите и кой ще е трети, но БСП е със сигурност пета

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са в битката за първото място, а ДПС и "Възраждане" в тази за третото

09:30 - 31.03.2023

„Фикосота“ инвестира €5 млн. във високотехнологична линия за хартиени продукти

Пазарът на тоалетна хартия в България се оценява на над 121 млн. лв., като през последната година бележи ръст от 22%

09:24 - 31.03.2023

Гуинет Палтроу спечели един цял долар, след като съдът я оправда за ски катастрофата

Съдебното жури отсъди в полза на актрисата и с това беше сложена развръзката на странния съдебен процес около ски инцидент

09:16 - 31.03.2023