Резултатите от анкетата: Кой спечели президентския дебат

Веднъж на 5 години в България се случва малко политическо чудо - двамата водещи претенденти за президентската власт излизат един срещу друг, за да покажат силите си, да изобличат слабостите на съперника си и да спечелят доверието на колебаещите се избиратели.

В "Булевард България" решихме да направим съвсем кратка, анонимна и напълно непредставителна анкета за оценките на хората, които наблюдаваха дебата или си съставиха мнение за него впоследствие.

За времето между 21:15 ч. на 18 ноември и 14:30 ч. на 19 ноември участваха повече от 2800 души, и най-позитивният резултат се вижда при последния въпрос - над 94% от анкетираните казват, че ще гласуват на балотажа на 21 ноември.

Какви са оценките за представянето на Румен Радев и Анастас Герджиков?

Всеки участвал в анкетата имаше равна възможност не само да гласува, но и да види какво е междинното класиране. А ако е бил прекалено упорит и амбициран - можеше и да "бутне кантара" в полза на своя фаворит (не съвсем спортсменски...).

Един от начините да снижим риска от изкуствено надуване на резултата за Радев или Герджиков от "ултраси", беше да разделим общата група на две части.

В едната група попаднаха онези отговори, при които кандидатът Радев получава само най-високата възможна оценка по всички показатели, докато Герджиков е оценен с 1-ца. Тук влязоха и обратните крайни оценки - на хората, които не признават нито един позитивен показател за Радев, но дават пълни 10-ки за Герджиков.

Оказа се, че "силно да любиш и да мразиш" е доста често срещан ефект от президентския дебат.

Около 38% от всички участвали в анкетата са заклети поддръжници или на Радев, или на Герджиков, и 90-минутният разговор между двамата не е повлиял на мненията им по никакъв начин.

За протокола - 608 са хората, които са подкрепили безусловно Анастас Герджиков. 452 са анкетираните, които са приели, че Румен Радев се е представил безупречно по всички точки за сметка на опонента си.

Ако не вадим "хард"-симпатизантите на двамата кандидати, ще видите отклонението по следния начин:

По-интересна беше останалата част от извадката. Тук попаднаха хората, които са склонни да признаят, че противниковият играч на президентските избори все пак не е тотален провал. Тук са и хората, които смятат, че и двамата кандидати се справят много добре по някой от заложените критерии - компетентност, отговорност, независимост и др.

Разбира се, има и респонденти, които са се разочаровали и от Радев, и от Герджиков. Оставихме и тях в тази група. Ето какви резултати се получиха:

Действащият президент Румен Радев е получил малко повече 10-ки (т.е. "Отличен" по нашата скала) в сравнение с Анастас Герджиков. Крайните ниски оценки при държавния глава (1 = "Много слабо представяне") обаче също са повече. Може би е напълно естествено, че кандидатът, който е отдавна познат на публиката и заема ясна позиция в политическото поле, поляризира мненията повече.

Герджиков получава доста по-голям дял от Радев в оценките между 4 и 6 - мнозинството от зрителите не е недоволно от поведението му, но вероятно тези хора са очаквали и по-солидно представяне от ректора на Софийския университет.

Втората част от анкетата беше свързана с оценки на качествени показатели, с които често идентифицираме политическите лидери.

Най-много анкетирани са харесали поведението и на Радев, и на Герджиков по показателите "Компетентност", "Държавническо излъчване" и "Смелост".

Най-висок е броят на онези, които са останали разочаровани от двамата, когато е трябвало да ги оценят по критерия "Независимост" - 105 души са казали, че нито един от претендентите за власт не отговаря на това качество.

При индивидуалните резултати: Анастас Герджиков е спечелил най-много симпатии по критериите "Аргументираност", "Яснота", "Честност", "Почтеност".

При Румен Радев най-силни са оценките за "Държавническо излъчване", "Смелост", "Отговорност", "Компетентност".

Отново е важно да уточним, че това са данните според групата на хората, които са избягвали да дават крайни оценки - т.е. хората, които са склонни да признаят добрите страни на противниковия кандидат и слабите страни на своя фаворит.

Как изглежда класирането, ако погледнем цялата гласувала група - т.е. добавим и "ултрасите" на двамата участници в балотажа?

Тук Анастас Герджиков получава доста по-високи стойности по повечето показатели. Но ако обърнете внимание на индивидуалните оценки, ще забележите сходна тенденция с "претеглената" група - Радев печели при "компетентност", "отговорност", "държавническо излъчване", докато Герджиков води с "честност", "яснота" и "аргументираност".

Хубавото качество на президентския дебат е, че можеш да го спечелиш по повече от един начин.

Фаворитът от първия тур - в случая Румен Радев - имаше само една цел, и тя е да не допусне непоправима грешка. Не е нужно да смачка опонента си с ораторско майсторство, не е нужно да доказва нещо повече от това, което е известно за публиката. Така или иначе, предимството е в неговия актив.

Догонващият кандидат е този, който е поставен в позиция да положи по-сериозни усилия. За Анастас Герджиков това беше особено деликатно изпитание - и не само заради асоциацията с ГЕРБ.

Трудностите бяха заложени в самия факт, че влезе в президентската кампания прекалено късно. Няма случай в последните 30 години, при който кандидат с нулев (или близък до нулата) политически опит да е съборил действащ президент на балотаж.

Най-добрата новина от президентския дебат по БНТ? Че изобщо се случи.

И двамата кандидати проявиха достатъчно уважение към избирателите - в година на три поредни национални вота и рекордно ниска активност. Макар че данните по-горе нямат претенция за представителност, би трябвало да дадат някои поводи за размисъл в щабовете на най-големите политически партии.

Дебатите не са изключение, а условие, без което демокрацията я няма.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024
Важно днес

Зеленски нареди чистка в държавната гвардия след разкрития за заговори с Русия

СБУ арестува служители, заподозрени в планиране на убийства, включително на президента

16:06 - 24.06.2024
Важно днес

БДЖ пуска още влакове между София и Бургас след недоволство на пътници

БДЖ започва и поетапно оборудване с електронни устройства за продажба на билети

15:31 - 24.06.2024
Живот

Пеем за всички, мълчим за милион

Ироничната обява на рапъра 100 кила от ефира на bTV много добре описва ситуацията на доста от българските музиканти, тяхната финансова мотивация и готовността им да застават зад обществени каузи

14:16 - 24.06.2024
Важно днес

Земеделци от Ямбол продължават протеста си срещу новия областен директор

Недоволството дойде след поредните смени, извършени от кабинета "Главчев"

14:10 - 24.06.2024