Опитите за "подобрения" на района около Седемте рилски езера продължават и през 2021 г. - този път с изграждането на алеи от масивни плочи в защитената територия. 

Снимки бяха публикувани във Facebook групата "Планинари" с ироничния коментар "Да ни е честита новата пътека на Рилските езера, туристите вече спокойно ще разглеждат тези атракции". 

"А ескалатор няма ли да сложат?", "Водни колелета и джетове има ли?", "Няма да се учудя, ако до края на сезона има кебапчийници и пицарии по трасето", са част от реакциите на хората при вида на нововъведението. 

В. "Сега" напомня, че нарушаването на естественото състояние на екосистемите в националните паркове е забранено със Закона за защитените територии. 

Подобен скандал избухна през лятото на 2020 г., когато багери и тежки машини започнаха да разкопават и трасират пътеки по европроект за около 12 млн. лв. на Национален парк "Рила". Тогавашният вицепремиер Томислав Дончев осъди остро намеренията на управата да засипе с чакъл пътеките до Рилските езера, а МОСВ разпореди да се спрат всички дейности до извършване на проверка. 

Изграждането на пътеката с камъните е резултат от преработката на същия проект. 

Процедурата за строителство и инженеринг по него беше спечелена от "Юнайтед Пропърти Груп" ЕООД. Официален едноличен собственик на дружеството е Христо Янков, който по информация на "Капитал" е племенник на бившия депутат от ДПС Илия Илиев (председател на ДРОМ). 

Случаят беше възмутил и бившия премиер Симеон Сакскобургготски, който нарече "кощунство и некомпетентно поведение" използването на строителна техника в защитената зона. 

Тогава той коментира, че "ако е необходимо да се намери работа" за багерите на фирмата, която е започнала да сипе чакъл около езерото Бъбрека, по-добре да бъдат изпратени "да поправят там, където наистина е нужно, а не да съсипват природата". 

Симеон Сакскобургготски се възмути от "кощунството" с багерите при Седемте рилски езераАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ