Опитите за "подобрения" на района около Седемте рилски езера продължават и през 2021 г. - този път с изграждането на алеи от масивни плочи в защитената територия.

Снимки бяха публикувани във Facebook групата "Планинари" с ироничния коментар "Да ни е честита новата пътека на Рилските езера, туристите вече спокойно ще разглеждат тези атракции".

"А ескалатор няма ли да сложат?", "Водни колелета и джетове има ли?", "Няма да се учудя, ако до края на сезона има кебапчийници и пицарии по трасето", са част от реакциите на хората при вида на нововъведението.

В. "Сега" напомня, че нарушаването на естественото състояние на екосистемите в националните паркове е забранено със Закона за защитените територии.

Подобен скандал избухна през лятото на 2020 г., когато багери и тежки машини започнаха да разкопават и трасират пътеки по европроект за около 12 млн. лв. на Национален парк "Рила". Тогавашният вицепремиер Томислав Дончев осъди остро намеренията на управата да засипе с чакъл пътеките до Рилските езера, а МОСВ разпореди да се спрат всички дейности до извършване на проверка.

Изграждането на пътеката с камъните е резултат от преработката на същия проект.

Процедурата за строителство и инженеринг по него беше спечелена от "Юнайтед Пропърти Груп" ЕООД. Официален едноличен собственик на дружеството е Христо Янков, който по информация на "Капитал" е племенник на бившия депутат от ДПС Илия Илиев (председател на ДРОМ).

Случаят беше възмутил и бившия премиер Симеон Сакскобургготски, който нарече "кощунство и некомпетентно поведение" използването на строителна техника в защитената зона.

Тогава той коментира, че "ако е необходимо да се намери работа" за багерите на фирмата, която е започнала да сипе чакъл около езерото Бъбрека, по-добре да бъдат изпратени "да поправят там, където наистина е нужно, а не да съсипват природата".

Симеон Сакскобургготски се възмути от "кощунството" с багерите при Седемте рилски езераАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

30 години затвор за Ар Кели: Първа присъда "виновен" за десетилетия на сексуален тормоз

Кели вероятно ще прекара остатъка от живота си зад решетките

ЕС налага по-строги мерки в борбата с климатичните промени

Страните предвиждат забрана за продажба на двигатели с вътрешно горене до 2035 г.

Доживотен затвор за главния обвиняем за атентатите в Париж

Подсъдимият Салах Абдеслам твърди пред съда, че "не е убиец"

Путин: Москва не се притеснява от присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО

По-рано Кремъл заплаши, че се слага край на "безядрения статут" на Балгийския регион

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“