Риши Сунак призна загубата на изборите при съкрушителна победа на лейбъристите във Великобритания Снимка: © Getty Images

Британските избиратели наказаха консерваторите заради кризата с разходите за живот и годините на нестабилност и вътрешни борби, в които от 2016 г. насам се смениха петима министър-председатели.

Парламентарни избори на Острова се проведоха на мрачния фон на засилващите се икономически проблеми, нарастващото недоверие в институциите и разклатената социална структура.

Британските избиратели нанесоха историческо поражение на дясноцентристката Консервативна партия на Риши Сунак, която беше на власт в от 14 години насам.

Лейбъристите печелят убедително изборите във Великобритания. Те ще имат 410 народни представители в Камарата на общините, като за за мнозинство са им необходими 326.

Консерваторите губят 2/3 от местата си в парламента и от 365 падат до 131 места.

Това показват резултатите от екзитпол след изборите във Великобритания, които обикновено са изключително точни. Лидерът на консерваторите призна изборната загуба и съобщи, че вече се е обадил да поздрави лидера на Лейбъристката партия Киър Стармър, който най-вероятно ще бъде новият министър-председател на Великобритания.

Британският народ произнесе отрезвяваща присъда тази вечер, има какво да научим... и аз поемам отговорност за загубата," заяви след обявяванео на екзитпол премиерът в оставка Риши Сунак.

Той е преизбран за народен представител в своя район Ричмънд в северната част на Англия, но други високопоставени консерватори губят местата си, включително министърът на отбраната Грант Шапс.

За първи път партия от крайнодясната периферия на Великобритания печели повече от едно място. Според прогнозите "Реформирай Обединеното кралство" на Найджъл Фараж получава 13 депутатски места, самият Фараж става народен представител за първи път.

Предсрочният вот беше свикан от премиера и лидер на Торите Руши Сунак в края на май. Още тогава ходът му беше определен като рискован.

Изборните резултати и историческата загуба на консерваторите го потвърждават.

Ако прогнозата се потвърди, това ще бъде втората най-убедителната победа на лейбъристите в историята - правителство на настоящия лидер Киър Стармър ще разполага с мнозинство от 170 гласа, като само Тони Блеър е получавал повече (179) през 1997 г.

Лидерът на британската Лейбъристка партия Киър Стармър заяви, че страната е гласувала за промяна и е време неговата партия да я осигури, съобщава агенция Reuters.

Стармър направи изявления, след като стана ясно, че той печели в избирателния си район и си осигурява място в Камарата на общините на британския парламент.

„Тази вечер хората тук и в цялата страна се произнесоха и те са готови за промяна. Промяната започва оттук“, обяви Стармър. Tой благодари

Той благодари с кратко съобщение и в социалната платформа Х.

"На всички, които водиха кампания за лейбъристите на тези избори, на всички, които гласуваха за нас и се довериха на нашата променена Лейбъристка партия – благодаря".

Именно Стармър е предполагаемият следващ премиер на Великобритания. В предизборната си кампания лейбъристите обещават по-достъпни жилища, повече социални стимули и по-добро здравеопазване. Лейбъристката заяви, че няма намерение да ревизира решението за Брекзит, но в същото време има даде заявки да подобри отношенията между Лондон и Брюксел.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Марго Роби ще става майка - очаква първото си дете

Марго Роби и съпругът ѝ Том Акърли очакват първото си дете заедно

12:40 - 08.07.2024
Важно днес

Русия удари детска болница в Киев и още няколко града, има жертви

Най-малко 20 са загинали при най-масираната руска атака в Украйна от година

12:24 - 08.07.2024
Важно днес

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" работи отново след удължения ремонт

По план реакторът трябваше да бъде спрян само за ден на 15 юни

11:34 - 08.07.2024
Политика

Спря крайнодесните, дойдоха левите. Какво постигна Макрон с предсрочния вот и на каква цена?

Фрагментираният парламент носи рискове за Франция, в това число и за икономиката

09:54 - 08.07.2024
Важно днес

"Делта гард" твърди, че охранителят, пребил младеж в "Кайт бар", не е служител на фирмата

Пострадалият младеж е със счупена челюст на три места вследствие на ударите.

09:08 - 08.07.2024
Важно днес

Хамид: Отношенията между Пеевски и Доган са по-силни, отколкото между баща и син

Битката била срещу "дерибеите", твърдят в координирани участия хора на Пеевски в три телевизии

08:13 - 08.07.2024
Важно днес

Виктор Орбан изненадващо пристигна в Пекин

Унгарският президент съобщи че визитата му цели постигане на мир в Украйна

07:35 - 08.07.2024