Роботите на Boston Dynamics превзеха подиума на Седмицата на модата в Париж Снимка: © Getty

Моделите на модните подиуми са доста различни от обикновените хора - с почти свръхестествените си тънки пропорции и способността ти да ходят с лекота на 12-сантиметрови токове. Хората отдавна са им свикнали, както и на обичайните представяния на нови колекции, в които X брой модели вървят, спират за няколко секунди и си отиват.

Как тогава да направим аткративно шоу, вероятно са си мислели дизайнерите на луксозната марка Coperni за Седмицата на модата в Париж, след като миналия сезон разбиха интернет с напръсканата рокля по тялото на Бела Хадид - видеото е сред топ "вайръл" моментите на 2022 г. След него последователите на Coperni в Instagram се увеличиха с 300 000 за нощ, а с тях и продажбите в следващите месеци.

Роботите на Boston Dynamics превзеха подиума на Седмицата на модата в Париж - Coperni, 2023

Вечерта на 3-и март, няколко модели, сред които дъщерята на Кейт Мос - Лила, излизат на сцената с пет робота на Boston Dynamics. Това е първото модно шоу в света, в което роботите, а не моделите са звездите.

Щом светлините угасват, четири чифта зелени очи проблясват в тъмнината, разказва Guardian. Когато подобните на кучета роботи на Boston Dynamic излизат на подиума, публиката затаява дъх, сякаш оставена на милостта на пет съвременни бастервилски хрътки.

Живите модели се появяват на сцената, но дори и най-магнетичните от тях не могат да се мерят с грацията на роботите и техните изумрудени очи, които не мигат.

Моментът на вечерта е, когато датският топ модел Риан Ван Ромпай се "сприятелява" с един от роботите. 27-годишната Ромпай е сред 50-те модела, появили са на корицата на 50-ото юбилейно издание на италианския Vogue, заснета от Стивън Мейзъл - един от най-успешните модни фотографи.

,,Да го наречем модерна басня, преконфигурираща поемата на Жан дьо ла Фонтен от 17-ти век „Вълкът и агнето“ - история за взаимоотношенията на власт между хората и роботите.", коментира дуото зад Coperni Себастиен Майер и Арно Вайлант реферираща към шоуто.

Дизайнерите пътуват до Бостън, за да се срещнат със създателите на най-модерните роботи в света.

Според Вайлант, Boston Dynamics е „първата компания за роботи, която подписа харта, че никога няма да даде оръжия на роботи и първата, която изпрати роботи в Украйна, за да обезвреждат опасни обекти с бомби“.

„Нашето послание е положително - че хората и технологиите могат да живеят заедно в хармония.“, добави той. ,,Първия път, когато се сблъсках със "Spot", го е сметнах за неудобно изживяване. Но сега мисля, че са просто красиви.“

Роботите на Boston Dynamics са обучавани дистанционно от Париж в продължение на няколко седмици. Зад "хореографията" им е таньора Ерик Кристисън. ''Spots" пристигат в Париж в понеделник, което значи, че моделите имат 4 дни да репетират взаимодействието си с тях, a Риан Ван Ромпай има 1 ден. Репетициите продължават часове преди шоуто. Дизайнерите твърдят , че до последната минута са били притеснени.

1999 Аlexander Мcqueen слага две машини, които рисуват роклята на кананския модел Шалом Харлоу -  2018 г. Ирина Шейк върви по подиум, като се държи за ръка е с гигантски робот на Philipp Plein.

Това не е първият път, когато роботи излизат на моден подиум. Дизайнерите отдавна експериментират с тях. През 1999 г. Аlexander Мcqueen слага две машини, които рисуват роклята на кананския модел Шалом Харлоу. През 2018 г. Ирина Шейк върви по подиум, като се държи за ръка е с гигантски робот на Philipp Plein.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024