Роден в Украйна модел стана "Мис Япония". Победата ѝ разпали спорове Снимка: © missnippon.jp

Лицето на японската красота се оказа модел от украински произход - поне според съдиите на конкурса за красота "Мис Нипон". 26-годишната Каролина Шийно спечели конкурса по-рано тази седмица, но решението да се избере победителка с европейско потекло предизвика дебат за културната идентичност на страната и повдигна много стар въпрос: какво означава да си японец?

Шийно е родена в украинския град Тернопол през 1998 г., но още на 5-годишна възраст се премества да живее в Япония, когато майка ѝ Светлана се омъжва за японец. През 2022 г. получава японско гражданство, разказва "Associated Press". Сега тя е на 26 години, работи като модел и казва, че усеща толкова силно японската си идентичност, колкото и всеки друг - макар външните ѝ черти да са типично европейски.

"Това наистина е като сбъдната мечта. Сблъсквала съм се с ограничения заради расата ми. Въпреки че съм японка, е имало моменти, в които не са ме приемали. Днес съм изпълнена с благодарност, че бях приета като такава", каза Шийно през сълзи в своята реч при приемането на наградата.

Тя е първата жена, придобила японско гражданство чрез натурализация, която печели конкурса за красота. Постижението ѝ обаче разпали дебат за това какво означава да си японец и дали тя е подходящият човек да представлява страната.

Някои хора критикуваха решението на журито в социалните мрежи, като твърдят, че е неправилно носителката на короната да няма в себе си нито една капка японска кръв, въпреки че по-голямата част от живота ѝ е прекаран именно в азиатската държава. Други признават, че победата ѝ е "знак на променящите се времена" и са на мнение, че японското ѝ гражданство я прави истинска японка.

В Япония расте броят на хората с мултирасов и мултикултурен произход, тъй като все повече хора се женят за чужденци, а страната приема повече чуждестранни работници, за да компенсира бързо застаряващото и намаляващо население. Но все още изостава по отношение на толерантността към "различните", пише "Associated Press".

"В крайна сметка живеем в епоха на многообразие - където то е необходимо", споделя Шийно в интервю за CNN.

"Има много хора като мен, които се притесняват от разминаването между външния си вид и това, което са. Постоянно ми повтаряха, че не съм японка, но аз съм , така че се явих на конкурса, искрено вярвайки в себе си", допълва тя.

Победата ѝ идва близо 10 години, след като Ариана Миямото стана първата жена от две раси, коронясана за "Мис Япония" през 2015 г. Миямато идва от семейство с майка японка и баща афроамериканец. И нейната коронация тогава предизвика подобни обществени дебати.

Спечеленият от Шийно "Мис Нипон" не е част от останалата международна верига на конкурси за красота. Той не е свързан с последващи участия в "Мис Свят" и "Мис Вселена".

За първи път конкурсът се провежда през 1950 г. и е спонсориран от един от най-големите японски вестници - "Йомиури Шимбун". Първоначално конкурсът е учреден с цел да се избере посланик на добра воля в Съединените щати, който да изрази благодарността на страната към американската хуманитарна помощ след Втората световна война.

Първото състезание е спечелено от Фуджико Ямамото, която впоследствие става успешна актриса. Нейната "достойна елегантност" се превръща в нов стандарт за красота за японските жени през следващите години, пише на официалния уебсайт на "Мис Нипон".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024
Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024