Родилка и бебето й са загинали след неправилна интубация Снимка: © Unsplash

Грешка на анестезиолог по време на планова операция за секцио е довела до смъртта на 31-годишна жена и бебето й в МБАЛ - Благоевград. Това е показал докладът от проверка на "Медицински одит", чиито детайли бяха оповестени от местния вестник "Струма".

Според цитирания документ - родилката е била интубирана два пъти, но неуспешно. При първия опит са се появили съмнения, че тръбата не е поставена правилно, затова пациентката е екстубирана и събудена.

Вторият опит обаче завършва със смърт на младата жена въпреки множеството реанимационни действия.

Докладът на патолога е установил, че тръбата за интубиране е поставена във фарингса и хранопровода, а не в дихателните пътища. Жената е изгубила живота си заради механична асфиксия. Лекарите не са успели да спасят бебето й.

Одитът е установил още, че са допуснати и редица нарушения преди операцията. Не е направена предварителна преценка за това колко трудна би била интубацията. Според доклада пациентката е имала анатомични особености на гръдния кош и шията, които не са отразени в медицинската документация.

Не е осъществена и подготовка за алтернативните възможности за бронхоскопска интубация или трахеостомия. Изводът на доклада е, че пациентката не е получила достъпна и качествена здравна помощ, не е осигурена и безопасност при процедурите, съпровождащи лечението.

Прокуратурата също прави проверка по случая. Директорът на болницата в Благоевград д-р Огнян Митев казва пред БНТ, че "без да има окончателно решение, присъда или някакво друго заключение" за вина на анестезиолога, той няма да бъде уволнен.

31-годишната жена е била приета за раждане на второто си дете през юни 2021 г. Съпругът й ще заведе дело срещу болницата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024