Родителите на руски войници: "Изпратиха ги на фронта като пушечно месо" Снимка: © Getty Images

Полицията в Москва и Санкт Петербург успява да заглуши антивоенните протести от началото на инвазията в Украйна, но недоволството срещу войната вече обхваща хората, които пряко изпитват последствията от случващото се - родителите, чиито синове бяха мобилизирани на фронта.

Видеоклип от Новокузнецк показва как жителите на града влизат в директен спор с губернатора на Кемеровската област Сергей Цивильов по време на среща.

Според радио "Свободна Европа" - разговорът се е състоял, след като офицери от града са били убити или пленени в Украйна.

"Всички ни измамиха, всички ни измамиха... Уж имало учения. Заминаха като пушечно месо. Нямаше никакви учения с беларуския народ. Защо изпратихте нашите момчета там? Те не са подготвени. Погледнете - момчетата са на по 20 години. Вижте, само млади хора има тук", казва една от жените по време на дискусията.

Губернаторът няма пряка отговорност за решението за изпращането на местните войници – тези решения се вземат от Националната гвардия на страната, която представлява отделна вътрешна военна сила, пряко подчинена на президента Владимир Путин.

В отговор на обвиненията на жители обаче Цивильов защитава инвазията, като казва, че действията на Русия в Украйна „не трябва да бъдат критикувани“.

„Това е специална операция и никой не може да я коментира… Вижте, може да крещите и да обвинявате всички, но докато военна операция е в действие, никой не може да прави заключения. Не трябва да критикуваме“, казва Цивильов във видеото.

На въпроса на жените "Къде е вашият син?", той отговаря "Учи в института", с което предизвиква още по-голямо възмущение.

Новокузнецк се намира на около 3800 км от Москва, в южната част на Централна Русия. Разстоянието до Киев е около 4400 км. Въпреки това войниците от Кемеровската област също са използвани за офанзивата в Украйна.

Руските властите опитват да заглушат всяко обществено противопоставяне на войната. Преди седмица парламентът в Москва прие на първо четене закон, криминализиращ умишленото разпространяване на „фалшива“ информация. Той предвижда лишаване от свобода до 15 години за всеки гражданин на Русия, който разпространява "неверни", според властите, твърдения, че случващото се в съседната страна е "война".

Въпреки усилията на Кремъл обаче видеоклипове като този от Новокузнецк, които се разпространяват онлайн, показват, че все повече и повече роднини на убити и пленени руски войници се противопоставят на войната, заявявайки, че техните близки не са били информирани предварително за плановете на страната да нахлуе в Украйна.

Русия официално призна, че на фронта в Украйна са изпращани и наборни войници

Русия продължава да пази в тайна информация относно състоянието на руските войници, воюващи в Украйна. Миналата седмица Руското министерство на отбраната съобщи, че 498 руски войници са загинали в Украйна.

По информация на Генералния щаб на украинските въоръжени сили, Русия е загубила над 11 хил. войници от началото на инвазията на 24 февруари до 6 март.

По оценки на Министерството на отбраната на САЩ между 2000 и 4000 руски войници са били убити при продължаващата вече почти две седмици инвазия на Москва в Украйна - това е ориентировъчна оценка, която е направена само на база на данни от публични източници и разузнаване.


"От рота със 100 войници-наборници само четирима са останали живи "


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024