Родителите на загиналите деца при пожара във Варна са задържани, познати са на полицията Снимка: © Getty Images

Родителите на двете загинали деца при пожар във Варна са били задържани в 3-то Районно управление в града. Двамата са познати на полицията, но не може да се каже, че това има отношение спрямо случая, обяви окръжният прокурор Красимир Конов.

Момиче на 4 г. и момче на 1 г. загинаха при пожар в апартамент на първия етаж в бл. 406 на варненския квартал "Владислав Варненчик" в събота вечерта. Сигналът за силно задимяване в стълбищна клетка на жилищен вход е получен след 22 часа. На място са се отзовали 4 екипа на пожарната.

Майката е била в апартамента, а бащата - извън него. Той се е прибрал, успял е да я изведе, но твърдят, че не са могли да изкарат навън двете деца, каза Красимир Конов на брифинг пред медиите.

По случая е започнало досъдебно производство за палеж. Наказанието е лишаване от свобода от 5 до 15 години. „За умишлено убийство не можем да говорим в случая“, казаха Конов и директорът на МВР-Варна Атанас Михов, въпреки че прокуратурата работи и по тази версия.

По отношение на пожара се смята, че е възникнал в резултат на човешка дейност. Огнището е било в помещението, в което са се намирали двете деца.

Аутопсията на едногодишното дете е установила по категоричен начин, че смъртта е настъпила след вдишване на дим. Все още не са ясни причините за смъртта на второто дете, предстои да бъде направена аутопсия.

„Майката променя постоянно версиите си, с нея ще работи психолог, ще се назначат и психиатрични експертизи. Семейството е било посещавано от социални служби, но няма данни децата да са малтретирани“, поясни прокурорът.

Родителите живеят от година и половина на адреса, като от известно време е спряно електрозахранването поради неплатени сметки, обясниха още разследващите.

Експлозията, която са чули съседите, е била от малка газова бутилка, но вследствие от пожара, а не причина за него. Пострадала е и жена на 77 г., която вдишала дим. Настанена е в Клиниката по токсикология на военна болница без опасност за живота. Тя живее на третия етаж в същия блок. Няма пострадали и не са нанесени материални щети по останалите апартаменти.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024