Роджър Федерер слага край на легендарната си кариера на 41 г. Снимка: © Getty Images

Роджър Федерер прекратява участието си в професионалния тенис, като последното му участие в турнир от ATP ще е "Лейвър Къп" в Лондон след седмица.

"От всички дарове, които получих от тениса през последните години, най-големият - без съмнение - бяха хората, с които се запознах по пътя си - моите приятели, моите съперници, и най-вече всички фенове, които вдъхват живот на спорта", казва Федерер в послание, което публикува в Twitter.

20-кратният носител на титли от Големия шлем напомня, че през последните години беше принуден да прекъсне играта си заради различни контузии и операции.

"Положих сериозни усилия, за да се върна в пълната си състезателна форма, но знам, че тялото ми има капацитет и ограничения, а посланието му към мен беше ясно. Аз съм на 41 години. Изиграл съм над 1500 мача в продължение на 24 години. Тенисът се отнесе по-щедро към мен, отколкото можех да си мечтая, и трябва да разбера кога е дошло времето да сложа край на състезателната си кариера", казва още той.

Федерер остава един от най-великите тенисисти на всички времена, като изостава по брой на титлите от Шлема само пред Рафаел Надал (22) и Новак Джокович.

Той е рекордьор по броя на последователните седмици, в които запазва 1-во място в класацията на ATP за професионалните тенисисти.

В посланието си Федерер изразява благодарност към всички фенове, от които е черпил сили и вяра в себе си.

"Вдъхновяващото усещане при влизането на пълните стадиони и арени беше едно от най-големите вълнения в живота ми. Без вас тези успехи щяха да са самотни, а не изпълнени с радост и енергия", казва той.

"Последните 24 години в тура бяха невероятно приключение. Макар понякога да се усещат така, сякаш са отминали за 24 часа, те бяха така дълбоки и магически, че сякаш вече съм изживял един пълноценен живот. Имах огромния късмет да играя пред вас в 40 различни държави. Смях се и плаках, чувствах радост и болка, но преди всичко - усещах се невероятно жив", казва още Федерер.

"Когато любовта ми към тениса започна, събирах топки в кортовете на родния ми град Базел. Гледах играчите с чувство на удивление. За мен те бяха като гиганти и така започнах да мечтая. Мечтите ме накараха да работя по-здраво и започнах да вярвам в себе си. Някои успехи ми вдъхнаха увереност и поех по пътя на най-великолепното приключение, което доведе до този ден. Затова искам да благодаря на всички от дъното на душата си, благодаря на всички по света, които помогнаха за осъществяването на мечтите на едно малко швейцарско момче от кортовете. И накрая - към играта на тенис - обичам те и никога няма да те изоставя", казва той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024