Роджър Уотърс, Елтън Джон, Ед Шийран, Лиам Галахър, Брайън Мей, Стинг, Робърт Плант: това са само малка част от музикантите, които се обединиха в протест срещу британското правителство заради "позорния провал" в договарянето на условията за свободно пътуване след Brexit.

Легендите на британската рок и поп сцена са се подписали под отворено писмо в "The Times", в което призовават кабинета на Борис Джонсън да "изпълни спешно това, което обещаваше, и да договори безвизово пътуване в Европа за британските артисти и оборудването им".

Търговското споразумение между Великобритания и ЕС сложи край на досегашните възможности за свободно пътуване. Музикантите, които пътуват с огромни екипи и ТИР-ове с техника по турнета, се оказват сред най-ощетените от договорените условия.

Според Sky News те ще трябва да получат отделни разрешителни за професионална дейност в голяма част от 27-те държави членки и ще трябва да платят скъпо струващи карнети, за да може оборудването им да влезе на територията на ЕС.

В писмото се посочва, че този режим е невъзможен за много от представителите на индустрията, която "вече е поставена на изкуствено дишане" заради пандемията от Covid-19.

Списъкът на протестиращите музиканти и композитори включва още: Боб Гелдоф, Питър Гейбриъл, Роджър Тейлър (Queen), Ник Мейсън (Pink Floyd), Алекс Капранос (Franz Ferdinand), Брет Андерсън (Suede), Брайън Ино, Дейв Стюарт (Eurythmics), Джос Стоун, Мик Хъкнал (Simply Red), музикантите от Iron Maiden, Radiohead, The 1975, и др. Сред подписалите е и вокалистът на The Who Роджър Долтри, който иначе e поддръжник на Brexit.

Те настояват да се договорят равни условия за творците от двете страни на Ла Манша, така че британската публика също да не губи възможността да посреща европейски музиканти на своя сцена.

Сред участниците в подписката присъстват и класически музиканти като Тасмин Литъл (виола), която призовава правителството да прояви разбиране към особеностите на живота на концертиращите музиканти.

"Организирането на турне е сложен бизнес, който е съпътстван с голяма административна работа. Често сме на път в продължение на дни, пресичаме по няколко граници, свирим в много държави за кратък период от време. Ние имаме нужда от възможността да пътуваме свободно, за да можем да си вършим работата. Правителството ощетява индустрията по много, много неприятен начин", казва тя пред Sky.

Гари Нюман, който също е подписал писмото, напомня, че проблемът не засяга само музикантите, но и екипите, които пътуват заедно с тях и се занимават с техническото осигуряване на концертите.

Асоциациите на британските артисти предупреждаваха от месеци, че ако правителството не договори специални условия за работата им, ще превърнат организирането на турнетата в непосилно скъп и сложен бизнес за много изпълнители - особено за по-младите творци, които тепърва навлизат в индустрията.

Министърът на културата на Великобритания Оливър Даудън обвини ЕС в нежелание да направи компромис за безвизовото пътуване на артистите.

От Брюксел обаче отрекоха това твърдение. Оказва се, че преговорният екип на комисията е предложил на Лондон опция за 90-дневно свободно пътуване за музикантите, но британските им колеги са поискали съкращаването на този период до 30 дни. В крайна сметка предложенията не са приети.

"Великобритания реши, че вече няма да допуска свободното движение на европейските граждани на своя територия. Тя отказа да включи отделна глава по темата "мобилност" в търговското споразумение. Тези решения неизбежно водят до това, че пътуванията между ЕС и Великобритания - включително по професионални причини - вече няма да бъдат толкова лесни, както в периода, в който Великобритания беше член на ЕС", казва говорител на ЕК пред музикалната медия NME.


Експериментът в Барселона: Концерт без социална дистанция и нито един случай на Covid-19

Бащата на Борис Джонсън кандидатства за френско гражданство, за да "запази връзките" си с ЕС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024