Rolls-Royce си спечели £2,9 млн. за своя лунен ядрен реактор Снимка: © Getty Images

Космическата агенция на Великобритания (UKSA) ще подкрепи изследванията на най-големия европейски производител на реактивни двигатели – Rolls-Royce, който проучва възможността за използване на ядрена енергия на Луната. UKSA заяви, че ще предостави финансиране в размер на 2,9 млн. паунда за разработването на лунен модулен ядрен реактор.

Новите средства са в допълнение към 249 хил. паунда, предоставени от UKSA за финансиране на проучване през 2022 г. Програмата Micro-Reactor цели да разработи технология, която да осигурява енергия на хората да живеят и работят на Луната.

„Ядрената енергия има потенциала да увеличи драстично продължителността на бъдещите лунни мисии и тяхната научна стойност“, изтъква в изявление UKSA.

Rolls-Royce ще работи по проекта с редица организации, включително Центъра за изследване на напредналото производство и ядрения AMRC към Университета в Шефилд, както и с Оксфордския университет.

„Разработването на космическа ядрена енергия предлага уникален шанс да подкрепим иновативни технологии и да развием нашата база от умения в областта на ядрената енергетика, науката и космическото инженерство“, заяви Пол Бейт, главен изпълнителен директор на Космическата агенция на Обединеното кралство.

Бейт добави, че изследванията на Rolls-Royce „могат да положат основите на захранването на непрекъснато човешко присъствие на Луната, като същевременно укрепят по-широкия космически сектор на Обединеното кралство, създадат работни места и генерират допълнителни инвестиции“.

Според Агенцията на Великобритания Rolls-Royce (да не се бърка с Rolls-Royce Motor Cars), която е собственост на BMW – се стреми „да има готов реактор, който да изпрати на Луната до 2029 г.“.

Новината идва в момент, когато НАСА напредва с програмата си „Артемида“, насочена към създаването на т.нар. „устойчиво присъствие на Луната“, което стъпка към бъдещи мисии до Марс.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ActiveBeauty.bg – новото онлайн списание на dm

Нещо приятно и смислено, с бързи съвети за успех в най-сложната галактическа мисия - “Мисия жена”, е новото онлайн списание на dm - ACTIVE BEAUTY.

11:26 - 31.03.2023

Емил Боев е намерен мъртъв край Перник след 2 месеца в неизвестност

Тялото на 25-годишния Емил Боев е намерено край водем до Перник, съобщава БНТ

10:52 - 31.03.2023

12 проекта по конкретен бизнес казус предизвикват стажантите на Lidl

До 15 май всички студенти могат да кандидатстват в стажантската програма на веригата

10:23 - 31.03.2023

"Тренд": Не е ясно кой ще победи на изборите и кой ще е трети, но БСП е със сигурност пета

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са в битката за първото място, а ДПС и "Възраждане" в тази за третото

09:30 - 31.03.2023

„Фикосота“ инвестира €5 млн. във високотехнологична линия за хартиени продукти

Пазарът на тоалетна хартия в България се оценява на над 121 млн. лв., като през последната година бележи ръст от 22%

09:24 - 31.03.2023

Гуинет Палтроу спечели един цял долар, след като съдът я оправда за ски катастрофата

Съдебното жури отсъди в полза на актрисата и с това беше сложена развръзката на странния съдебен процес около ски инцидент

09:16 - 31.03.2023