Rolls-Royce си спечели £2,9 млн. за своя лунен ядрен реактор Снимка: © Getty Images

Космическата агенция на Великобритания (UKSA) ще подкрепи изследванията на най-големия европейски производител на реактивни двигатели – Rolls-Royce, който проучва възможността за използване на ядрена енергия на Луната. UKSA заяви, че ще предостави финансиране в размер на 2,9 млн. паунда за разработването на лунен модулен ядрен реактор.

Новите средства са в допълнение към 249 хил. паунда, предоставени от UKSA за финансиране на проучване през 2022 г. Програмата Micro-Reactor цели да разработи технология, която да осигурява енергия на хората да живеят и работят на Луната.

„Ядрената енергия има потенциала да увеличи драстично продължителността на бъдещите лунни мисии и тяхната научна стойност“, изтъква в изявление UKSA.

Rolls-Royce ще работи по проекта с редица организации, включително Центъра за изследване на напредналото производство и ядрения AMRC към Университета в Шефилд, както и с Оксфордския университет.

„Разработването на космическа ядрена енергия предлага уникален шанс да подкрепим иновативни технологии и да развием нашата база от умения в областта на ядрената енергетика, науката и космическото инженерство“, заяви Пол Бейт, главен изпълнителен директор на Космическата агенция на Обединеното кралство.

Бейт добави, че изследванията на Rolls-Royce „могат да положат основите на захранването на непрекъснато човешко присъствие на Луната, като същевременно укрепят по-широкия космически сектор на Обединеното кралство, създадат работни места и генерират допълнителни инвестиции“.

Според Агенцията на Великобритания Rolls-Royce (да не се бърка с Rolls-Royce Motor Cars), която е собственост на BMW – се стреми „да има готов реактор, който да изпрати на Луната до 2029 г.“.

Новината идва в момент, когато НАСА напредва с програмата си „Артемида“, насочена към създаването на т.нар. „устойчиво присъствие на Луната“, което стъпка към бъдещи мисии до Марс.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024