Снимка: © Getty Images

Криптовалутите започнаха да се настаняват все по-удобно в световната финансова система и това им гарантира роля във войната в Украйна. И двете страни от конфликта намират ползи от тях.

В момент, в който правителствата са попаднали в хаоса на войната, трудно може да се разчита на традиционните банки – крипто системата стъпва на преден план.

„Фактът, че не може да бъде замразена, не може да бъде цензурирана и може да се използва без документ за самоличност е много, много важен,“ казва пред Recode Алекс Гладщайн – главен стратегически директор във Фондацията за правата на човека. „Именно затова биткойнът е толкова важен хуманитарен уред.“ 

И все пак е под въпрос колко полезен може да бъде крипто светът за хора или организации в криза. Нужни си известни познания, а ако не са налични – надали надвисналата военна заплаха е най-подходящият контекст, в който да се опита човек да инвестира за пръв път.

На пръв поглед, Русия може да използва криптовалутите, за да избегне санкциите, които ѝ се налагат – основният ответен удар на Европа и САЩ.

Вицепремиерът на Украйна Михайло Фьодоров призова крипто платформите да блокират адресите на руските си потребители, а подобен натиск се задава и от американското правителство, което призовава определени санкционирани личности да бъдат лишени от достъп. Засега обаче не срещат одобрение:

„Целта на криптовалутите е да предоставят по-голяма финансова свобода за хората по света. Да бъде взето едностранно решение за забрана на достъпа на хора до техните криптовалути би било в противоречие с причината, поради тази система съществува,“ гласи позицията на най-голямата крипто борса в света – Binance. Въпреки това те изразиха подкрепата си към Украйна с дарение от 10 милиона долара и откриване на фонд за спешни случаи за засегнатата страна.

В същото време не бива да се подминава фактът, че наличието на средствата в киберпространството ги прави уязвими за кибератаки. 

Друг проблем са променливите стойности на валутите – дори и по-установените такива обичайно да поддържат дадена цена, те също се влияят от несигурността на световния пазар, която съпътства военните действия. Само в първите дни от конфликта стойността на биткойна падна с 5%, а на етериума – с 9.4%. 

В период, в който достъпът до банковите акаунти на украинците е ограничен и икономиката на страната понася тежки удари, криптовалутите звучат като добро решение. Мнозина прибягват именно към тях, напускайки страната, с надеждата, че ще могат да си възстановят парите, когато се озоват в безопасност. 

„Може и да проработи за някои, но те първо трябва да размразят активите си, да ги прехвърлят в дигитални валути и след това да успеят да напуснат страната, което всъщност е основният проблем в момента,“ казва за Vox Джулио Копи – дигитален специалист от Норвежкия съвет за бежанците. „А след това трябва да се надяват, че стойността не е паднала прекалено много.“

Добрата новина за украинците е, че през последните години се работи целенасочено по промотирането на крипто културата в страната. Според анализ на компанията Chainanalysis в момента само три държави в света са възприели този модел по-масово от Украйна. От началото на инвазията местното правителството вече е събрало над 37 милиона долара в крипто дарения в подкрепа на своята съпротива. 

За пръв път криптовалутите са толкова активен участник в международен конфликт. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пандемията на богатите: Нов милиардер на всеки 30 часа от началото на 2020 г. до днес

В същото време расте броят на хората, достигащи до крайна бедност

Кирил Петков за подаръка си към папата: Искахме да занесем нещо духовно

Българската делегация ще подари изработена от вълна сцена на Рождество Христово

"Пътят към освобождението е дълъг": Беларуските доброволци, които се бият в помощ на Украйна

"Невъзможно е да освободим Беларус, без да изгоним фашистките войски на Путин от Украйна“, казва един от бойците

СЗО: Пандемията все още не е приключила. „Отслабваме бдителността си на свой риск.“

Почти 1 млрд. души в страните с по-ниски доходи все още не са ваксинирани, отбелязва директорът на СЗО

Зеленски ще говори на Световния икономически форум в Давос

Продължава интензивната руска офанзива в Луганск

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията