Ролята на криптовалутите във войната в Украйна Снимка: © Getty Images

Криптовалутите започнаха да се настаняват все по-удобно в световната финансова система и това им гарантира роля във войната в Украйна. И двете страни от конфликта намират ползи от тях.

В момент, в който правителствата са попаднали в хаоса на войната, трудно може да се разчита на традиционните банки – крипто системата стъпва на преден план.

„Фактът, че не може да бъде замразена, не може да бъде цензурирана и може да се използва без документ за самоличност е много, много важен,“ казва пред Recode Алекс Гладщайн – главен стратегически директор във Фондацията за правата на човека. „Именно затова биткойнът е толкова важен хуманитарен уред.“

И все пак е под въпрос колко полезен може да бъде крипто светът за хора или организации в криза. Нужни си известни познания, а ако не са налични – надали надвисналата военна заплаха е най-подходящият контекст, в който да се опита човек да инвестира за пръв път.

На пръв поглед, Русия може да използва криптовалутите, за да избегне санкциите, които ѝ се налагат – основният ответен удар на Европа и САЩ.

Вицепремиерът на Украйна Михайло Фьодоров призова крипто платформите да блокират адресите на руските си потребители, а подобен натиск се задава и от американското правителство, което призовава определени санкционирани личности да бъдат лишени от достъп. Засега обаче не срещат одобрение:

„Целта на криптовалутите е да предоставят по-голяма финансова свобода за хората по света. Да бъде взето едностранно решение за забрана на достъпа на хора до техните криптовалути би било в противоречие с причината, поради тази система съществува,“ гласи позицията на най-голямата крипто борса в света – Binance. Въпреки това те изразиха подкрепата си към Украйна с дарение от 10 милиона долара и откриване на фонд за спешни случаи за засегнатата страна.

В същото време не бива да се подминава фактът, че наличието на средствата в киберпространството ги прави уязвими за кибератаки.

Друг проблем са променливите стойности на валутите – дори и по-установените такива обичайно да поддържат дадена цена, те също се влияят от несигурността на световния пазар, която съпътства военните действия. Само в първите дни от конфликта стойността на биткойна падна с 5%, а на етериума – с 9.4%.

В период, в който достъпът до банковите акаунти на украинците е ограничен и икономиката на страната понася тежки удари, криптовалутите звучат като добро решение. Мнозина прибягват именно към тях, напускайки страната, с надеждата, че ще могат да си възстановят парите, когато се озоват в безопасност.

„Може и да проработи за някои, но те първо трябва да размразят активите си, да ги прехвърлят в дигитални валути и след това да успеят да напуснат страната, което всъщност е основният проблем в момента,“ казва за Vox Джулио Копи – дигитален специалист от Норвежкия съвет за бежанците. „А след това трябва да се надяват, че стойността не е паднала прекалено много.“

Добрата новина за украинците е, че през последните години се работи целенасочено по промотирането на крипто културата в страната. Според анализ на компанията Chainanalysis в момента само три държави в света са възприели този модел по-масово от Украйна. От началото на инвазията местното правителството вече е събрало над 37 милиона долара в крипто дарения в подкрепа на своята съпротива.

За пръв път криптовалутите са толкова активен участник в международен конфликт.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ердоган похвали Путин за "положителното му отношение" към сделката за зърно

В телефонен разговор Путин и Ердоган са обсъдили и развитието на войната в Украйна

15:53 - 25.03.2023

Гуинет Полтроу и странният съдебен процес срещу нея, който завладя социалните мрежи

Актрисата Гуинет Полтроу е изправена пред оспорвана съдебна битка, в центъра на която е ски инцидент от 2016 г.

14:23 - 25.03.2023

Отстъпки за гориво срещу доставка на храни в селата. Кабинетът обмисля нови компенсации за бизнеса

Служебният кабинет обмисля нови мерки, с които да се бори с инфлацията

12:11 - 25.03.2023

Макрон свали "луксозния" си часовник по време на интервю - и си навлече критики

Някои твърдят, че часовникът на Макрон струва близо 80 хил. евро, докато други дават далеч по-ниска цена от 2400 евро.

11:36 - 25.03.2023

Байдън и Трюдо представиха единен фронт срещу авторитарните режими

Срещата между двамата лидери идва само дни след визитата на Си Дзинпин в Москва

09:04 - 25.03.2023

Явор Божанков: Борисов е на финала на кариерата си, но колко ще продължи този финал?

Има външнополитически риск България трайно да бъде откъсната от сърцето на Европа

09:00 - 25.03.2023