Роман Полански, лошият човек, който направи един добър филм - поне така каза директорът на филмовия фестивал във Венеция Алберт Барбера, а ръководителят на журито Лукресия Мартел коментира, че филмът има право да бъде там, но без да поздрави директора за неговото включване.

Заглавието J'Accuse/"Аз обвинявам" на филма му за аферата Драйфус, може да се стори малко нахално, заради личната съдебна сага на режисьора. Полански, както е известно, е беглец от американското правосъдие по дело за изнасилване в САЩ от 70-те години. Той беше удостоен с награда „Оскар за най-добър режисьор“ за „Пианистът“ през 2003 г., но оттогава е на практика културно низвергнат в Щатите. Последният му филм от 2017 г. „Базиран на истинска история“, трябваше да се разпространява в САЩ , но в крайна сметка това така не се случи.

В САЩ и на други пазари, включително в България, заглавието на филма е „Офицер и Шпионин“.

Заради цялата каша около Роман Полански, неговите последни три филма, включително и новият, са международни копродукции на френски език. (Една от тях беше адаптация на англоезична пиеса, „Venus In Furs“ на Дейвид Айвс.) Най-вероятно режисьорът никога повече няма да направи филм на английски.

Дори и да си Роман Полански, разказването на сюжет в който всеки дребен факт е изследван и е изучаван в учебниците по история и журналистика, е силно рисково занимание.

Аферата „Драйфус“ е е емблема на антисемитизма и на грешното разбиране за „честта на пагона“. Историческите филми понякога не се получават много добре, но в този случай има какво да се види. Традиционната гледна точка към случая Драйфус е той да се разглежда през прочутата статия на Емил Зола „Аз обвинявам“. Полански (и автора на романа и съсценарист Робърт Харис) избират да я разкажат от перспективата на офицер, който първо е убеден в предателството на Драйфус, а после става основен двигател на разплитането на аферата.

Армейският офицер Мари Жорж Пикар е бил открит антисемит и поради тази причина лично не е харесвал евреина Драйфус . В началните сцени на филма, когато Жан Дюджардан, френската кинозвезда, който играе ролята на Пикар, докладва на началниците си за изхода от делото Драйфус, и публичното му разжалване, той казва, че с откъсването на копчетата и пагоните на Драйфус сякаш армията е била освободена от зараза.

Филмът всъщност е разказ за кауза и принципи. Там е ключът от сценария.

Разбира се,  разказан е с дисциплина и стил, семпло и безрисково. Декори, костюми, усещане за автентичност са наистина на топ ниво. Сниман доста смело, по-голямата част от картината ще ви се стори като автентична лента от онова време, но това е  Полански. Нищо по-семпло.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Естония подкрепи Зеленски: Време е да спрем туристическите визи за Русия

"Пътуването в Европа е привилегия, а не право"

Рокада в управлението на Строителния контрол, служебният министър готви смени и в Пътната агенция

Бивш главен архитект на Хасково ще управлява строителния надзор

Зеленски иска пълен бойкот на руските туристи на Запад

Финландският премиер също е на мнение, че "не е правилно" руснаците да могат да пътуват в Европа.

"Рационална" ли е енергийната политика на Радев?

В мира на газпромчиците няма как най-евтиният и най-сигурният газ да не е от "Газпром"

Руски медии твърдят, че Латвия пак получава газ от Русия

"Газпром" спря доставките в края на юли. До момента няма потвърждение за възобновяването им

Звездата от "Брилянтин" Оливия Нютън-Джон загуби битката с рака

Оливия Нютън-Джон е починала вчера на 73 години

ФБР претърси имението на Доналд Тръмп във Флорида

Обискът е свързан с евентуално неправилно боравене с класифицирани документи

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов