Росен Христов брани договора с "Боташ" и заплаши Денков със съд Снимка: © Screenshot, Нова

"Пълна демагогия и клевета. Още вчера говорих с моя адвокат и завеждам дело срещу академик Денков".

Това каза бившият енергиен министър Росен Христов в ефира на Нова.

Причината са твърденията на Денков, че сключеният между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ" договор за доставка на газ е неизгоден.

Според Христов договорът е "от стратегическо и икономическо значение" и служебното правителство даже получило поздравления от НАТО и ЕС за сключването му.

Христов заяви, че ще иска достъп до докладите, въз основа на които договорът е наречен неизгоден.

Той се закани да наеме международни експерти, които да оценят договора. Не е ясно обаче как точно ще се случи това предвид наличието на търговска тайна.

"Ако не изпълним квотата, разбира се дължим неустойки. Така системата се предпазва от псевдополитици, академици и други", допълни бившият енергиен министър.

"Договорът е за 13 години. Световните доставчици на газ могат да дойдат през 2026 г. Заради това търговете на "Булгаргаз", които са за 10 години бяха изместени за тогава. И се добавят тези три", каза още той.

Вчера Денков заяви, че именно "под прикритието" на търговската тайна, се оказва, че е сключен договор с неизгодни и неравнопоставени клаузи между България и Турция с турската фирма "Боташ".

"Турция получава достъп до европейския пазар, без обратното да е вярно - България няма достъп до турския пазар", уточни още премиерът. По думите му е недопустимо договор, сключен от служебно правителство, да задължава България за милиарди левове дори при положение, че България не внася договорените количества газ.

От своя страна Христов призна, че по договор става дума за количества, които надхвърлят потреблението в България, но според него излишъкът ще се изнася.

"Подписахме меморандум с 4 държави в Европа, които имат нужда от газ, като Унгария и Сърбия. България може да се превърне в енергиен лидер в Южна Европа, в износител на газ", каза той. Според него дори трябва да се мисли за разширяване на връзката с Гърция.", поясни той.

Бившият енергиен министър нарече смешни твърденията, че е трябвало България да претендира за достъп до турския пазар.

"Ние не произвеждаме газ. Унгария има един доставчик - Русия. А Турция си доставя от 15 източника", каза той.

Според Христов "всички световни производители на газ като Shell например" са желаели да сключат такъв договор с Турция, но тя е избрала само България заради добрите връзки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024