"Роскомнадзор" цензурира руските медии, които наричат войната в Украйна война

Руският телекомуникаицонен регулатор "Роскомнадзор" обяви, че изисква от 10 медии да изтрият новинарските си статии, в които "провежданата операция в Украйна се нарича нападение, инвазия или обявяване на война".

Срещу медии като "Ехото на Москва", "Дождь", "Новая газета" и други независими сайтове е започнала проверка за "разпространение на недостоверна обществено значима информация".

"В съответствие с изискванията на Главната прокуратура на Русия "Роскомнадзор" изпрати уведомпления за ограничаване на достъпа до недостоверна информация в сайтовете на "Ехото на Москва", "ИноСМИ", "Медиазона", "New Times", "Дождь", "Свободная Пресса", "Крым.Реалии", "Новая Газета", "Журналист", "Лениздат".

"На посочените ресурси са представени като достоверни съобщения обществено значими, несъответстващи на действителността, данни за обстрел на украински градове и смърт на цивилни жители на Украйна в резултат на действията на руската армия, както и материали, в която провежданата операция се нарича нападение, инвазия или обявяване на война", се казва в съобщението на Роскомнадзор.

"Новая газета" е принудена да изтрие редакционното обръщение на главния си редактор и носител на Нобелова награда за мир Дмитрий Муратов.

В него той казва: "Нашата държава по заповед на президента Путин започна война с Украйна, и никой не може да спре войната. Затова освен мъка изпитваме и срам. В ръцете си главнокомандващият върти "ядреното копче" - като ключодържател от луксозен автомобил. Каква е следващата стъпка - ядрен залп? Иначе не мога да си обясня думите на Владимир Путин за оръжието на възмездието", казва Муратов, като заявява, че никога няма да признае Украйна за враг, а украинския език - за език на врага.

Медиите са предупредени, че подлежат на административна отговорност и глоба до 5 млн. рубли (около 60 000 долара).

"Роскомнадзор" настоятелно препоръчва на редакциите на средствата за масова информация да проверяват достоверността на статиите преди публикуването им", се казва в съобщението.


Стефан Янев обвърза оставането си в МО с "конструкцията на кабинета"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024