"Ротацията" във властта започва с правната комисия в парламента

Смяна на председателя на правната комисия в Народното събрание ще е първата "ротация" във властта между ПП-ДБ и ГЕРБ по силата на "джентълменското" споразумение, което предхождаше съставянето на правителството с премиер Николай Денков.

Председателката на групата на ГЕРБ-СДС в парламента Десислава Атанасова е внесла проект за решение, според което ключовата комисия да бъде оглавена от Анна Александрова. Тя трябва да заеме мястото на настоящия титуляр на поста - Стою Стоев от ПП-ДБ, гласи текстът, който се очаква да бъде гласуван още тази седмица. Стоев на свой ред е предложен за заместник на Александрова в същото проекторешение.

Според "джентълменското" споразумение ротация трябва да има и за позициите председател на Народното събрание и министър-председател. В първия стол в момента е Росен Желязков от ГЕРБ. По предварителна договорка той и Никола Минчев от ПП-ДБ - сега зам.-председател, следва да си разменят местата. Същото важи и за премиера Денков, който в даден момент ще трябва да предостъпи поста на настощия си вицепремиер от ГЕРБ Мария Габриел. Сега тя е и външен министър.

Първоначално "ротацията" трябваше да е на 6-месечен период, но за поста министър-председател и председател на Народното събрание се реши - макар неофициално, срокът да е 9 месеца.

Ако за позициите в парламентарните комисии и начело на законодателната институция процедурата е лесна - минава само с гласуване на решение от депутатите в пленарната зала, ротацията в правителството не е. Според конституцията тя предполага настоящият премиер Николай Денков, който изпълнява мандат на втората парламентарна сила - ПП-ДБ да подаде оставка. Следва задействане на т.нар. конституционна рулетка - президентът Румен Радев да започне консултации, да връчи мандат за кабинет първо на ГЕРБ-СДС като първа сила. Ако споразумението се спази, предполага се, че формацията трябва да откаже мандата, Радев да го даде на ПП-ДБ - както изисква конституцията, коалицията да номинира Мария Габриел, а тя да предложи състава на правителство, който действа и в момента - с пост за Денков в него.

Следва гласуване в Народното събрание и клетва. Всичко това важи, ако споразумението между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ продължи да е в сила и местните избори през октомври не променят правилата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024