Рублата не спира да се обезценява и се върна близо до дъното от началото на войната Снимка: © Getty Images

101 руски рубли за 1 щатски долар - така изглежда курсът на руската валута в понеделник, а спадът ѝ достигна 16-месечно дъно.

От началото на 2023 г. рублата е изгубила 25% от стойността си и отново се търгува на нивото от март миналата година, т.е. първите седмици на военната инвазия в Украйна.

Спадът в последните седмици се ускорява, като повишава икономическия натиск върху Москва, след като западните санкции ограничиха капиталовите потоци, а европейските държави се откъснаха от руските енергийни ресурси и това ограничи бюджетните приходи от продажба на нефт, пише Financial Times.

Вътрешно, икономиката на Русия се подсилва от правителствените разходи за отбрана и социални помощи на семействата на войници, загинали на фронта в Украйна - или т.нар. "гробни пари". Но това увеличава и бюджетния дефицит, което води до още по-голямо обезценяване на рублата.

Бившият зам.-министър на енергетиката Владимир Милов, който днес е опонент на Кремъл, говори за "глад за валута" в Русия. "Вносът се възстанови на предвоенните нива, само че сега внасяме всички потребителски и индустриални продукти от Китай, Турция, Централна Азия и ОАЕ, а не от Запада. Пак се налага да се плаща във валута, но никой не иска рубли", казва той пред FT.

Удар по стойността на рублата нанася и рязкото намаляване на основния лихвен процент - от 20% на 7,5% за по-малко от една година.

Напрежението заради обезценяването на националната валута "избива" и през пропагандните канали на руските медии.

Телевизионният водещ Владимир Соловьов изнесе яростна реч, в която прехвърля вината за кризата върху Централната банка на Русия и я обвини, че "целият свят ни се смее в момента". Управителят ѝ Елвира Набиулина е критикувана от руските хардлайнери, че е "прекалено либерална" по отношение на стойността на рублата.

Соловьов дори намеква за политически мотиви зад действията на банката: "Накрая това ще доведе до вдигане на цените за потребителите, а това ще се съвпадне с (президентската) предизборна кампания (през 2024)".

Търговските потоци са основният фактор, който движи обезценяването на рублата. Според официалната статистика излишъкът по текущата сметка в Русия (разликата между износа и вноса) е спаднал с 85% в първите 7 месеца на 2023 г. в сравнение със същия период през 2022.

През юли този показател е паднал до 1,8 млрд. долара, докато според главният икономист в московската инвестиционна банка Renaissance Capital София Донец коментира, че рублата успява да се задържи стабилна, когато излишъкът по текущата сметка е близо до или над 5 млрд. долара.

Спадът през последната седмица принуди Руската централна банка да спре да прилага правилото, според което купува или продава чуждестранна валута от суверенните си фондове, когато приходите от продажба на газ и петрол се намират над или под определено ниво.

Перспективата все пак би могла да се промени, ако се съди по започналото възстановяване на износа на горива - за първи път през юли приходите от енергийната търговия са надвишили 800 млрд. рубли от ембаргото на Г-7 насам.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024