Снимка: © Президентство на България

Президентът Румен Радев обяви, че охранитетелите от лятната резиденция на Ахмед Доган при "Росенец" действително са служители на Националната служба за охрана. 

По този начин Радев опроверга твърдението на НСО от вторник, че въоръжените мъже, които влязоха в съприкосновение с председателя на "Да България" Христо Иванов на плажа, не работят в държавната служба. 

"Имах разговор с началника на НСО ген. Красимир Станчев. Участвалите в вчерашното събитие охранители са служители на НСО. Относно правомерността на техните действия е в ход служебна проверка", каза Румен Радев в изявление. 

Записът от инцидента на 7 юли показа, че групата охранители отказват да се легитимират като представители на държавната служба. Не стана ясно и дали са се идентифицирали пред двамата униформени служители на МВР, които бяха изпратени на плажа в парк "Росенец" по сигнала на "Да България". 

Главните действащи лица от охраната на резиденцията, ползвана като лятна вила от Доган, твърдяха, че "акваторията е частна собственост" и със сила принудиха Иванов и колегите му да се отдръпнат от морския бряг, докато не пристигна полиция. Снимки от няколко публични прояви на почетния председател на ДПС показваха, че поне двама от участниците в инцидента са придружавали Доган като част от основния екип на държавната му охрана. 

Пази ли НСО летния сарай на Доган?

Президентът се разграничи от въпроса за контрола на НСО, като обяви, че по закон той е в ръцете на Народното събрание. 

"Ако някои не могат или не искат да въведат ред в службите, но ми вменяват отговорност, нека ми възстановят правомощията по закон", каза той. 

Радев прехвърли отговорността за държавната охрана на Ахмед Доган върху правителството. 

"Отдавна заявих, че г-н Пеевски и г-н Доган не трябва да се охраняват от НСО. Това обаче зависи от изпълнителната власт в лицето на г-н Борисов. Кого допълнително ще охранява НСО, не зависи от президента, а от тричленна комисия - председателя на ДАНС, главния секретар на МВР и началника на НСО. Именно подопечните на премиера ДАНС и МВР определят дали към някое лице има заплаха. НСО осъществява охраната. Миналата година тази комисия се събра отново и се обсъди необходимостта от охрана на Пеевски и Доган. Представителите на изпълнителната власт препотвърдиха необходимостта от такава охрана. Днес настоях ген. Станчев да свика отново тази комисия и да разгледат необходимостта от охрана на НСО на въпросните лица. Очаквам комисията да изпълнява функциите си по контрол на службата. Редно е правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в парк "Росенец" и при отклонение от законите да се набележат мерки", каза още той. 

 

Председателят на "Да България" Христо Иванов определи признанието на Румен Радев за съпричастността на НСО към инцидента от 7 юли като "единственото правилно действие в тази ситуация, но недостатъчно". 

"НСО излъга гражданите. С това ръководството на службата избра страната на гавазите. Това, което аз видях на брега на Росенец е безкрайна арогантност, тотално неразбиране на ролята на службата в едно демократично общество и готовност да се нарушава закона в името на демонстрацията на сила. Тези български офицери и гардове от Националната служба за сигурност бяха лоялни лично на Доган и мафиотската омерта около него, и бяха готови да унижават знамето, в което би трябвало да са се клели", казва Иванов. 

Той призовава за оставка на ген. Красимир Станчев и за официално извинение от НСО към българските граждани. 

"Вместо проверки на нещо, което видяха над милион българи с очите си, и замазване на случая, настоявам за уволнението на служителите, които отказаха да се легитимират, превишиха правомощията си, прибягнаха до самоуправство и, особено на онзи, който изхвърли знамето", казва Иванов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ