Снимка: © Президентство на Република България

Президентът Румен Радев и австрийският държавен глава Александер ван дер Белен бяха на премиерата на операта „Дон Жуан“ (Don Giovanni) в Голямата фестивална зала в Залцбург.

Събитието се проведе в понеделник вечерта в рамките на Залцбургския музикален фестивал. Радев пристигна в града именно тогава по покана на австрийския си колега.

На „червения килим“ пред залата двамата бяха придружени от съпругите си – Десислава Радева и Дорис Шмидбауер. Радева се появи с дълга черна рокля без ръкави, а българският президент – в черен смокинг с папийонка и бяла риза, както бе облечен и Ван дер Белен. Шмидбауер показа изцяло червената си рокля. 

Четиримата бяха посрещнати от министър-председателя на федералната провинция Вилфрид Хаслауер и неговата съпруга.

От снимките, публикувани от пресцентъра на президентството, се вижда, че двойките са заели място на специален балкон в залата.

Новата версия на „Дон Жуан“, която направи премиерата си в Залцбург, е режисирана от италианеца Ромео Кастелучи. Той е вдъхновен от Волфганг Амадеус Моцарт, но прочитът му е такъв, че поставя субекта в един митичен свят, пише местната медия ORF.at за премиерата.

В ролята на Дон Джовани влиза Давиде Лучиано, а Дона Анна е руското сопрано Надежда Павлова.

Премиерата събра във Фестивалната зала много известни личности – актьора Ларс Айдингер, дизайнерката Мишел Лами – партньорка на Рик Оуенс, и други. „Дон Жуан“ ще се играе в Залцбург още пет пъти – до петък, 20 август.

Румен Радев беше на работно посещение в града, където заедно с Десислава Радева бяха посрещнати от австрийската президентска двойка в резиденцията в историческия център на Залцбург. Двамата президенти разговаряха по актуални въпроси от двустранните отношения, за които казаха, че са „на отлично ниво“, както и по теми от дневния ред на Европейския съюз.

Сред тях бяха преодоляването на ограниченията пред свободата на движение вследствие на пандемията, приоритетите на ЕС за "зеления" и дигитален преход, борбата с климатичните промени, политиката на ЕС на разширяване към Западните Балкани и миграцията.


Кои бяха останалите гости на премиерата на операта в Залцбург:

Радев, още политици, актьори и футболен треньор на премиерата на "Дон Жуан"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков ще води листа в Пловдив, Асен Василев - в Хасково

Петков кани ДБ и ИГБНИ да разпишат "основни принципи на бъдещо коалиционно управление"

Слави Трифонов атакува социолозите заради регистрирания срив на ИТН

"Ако някой вярва на социолозите, значи вярва на късата си памет"

Кой е Георги Георгиев - новият председател на СОС

Заседанието на СОС след оставката на Елен Герджиков: Искане за смяна на Фандъкова и остри атаки към Борисов

Линда Еванджелиста твърди, че е "обезобразена" след козметична процедура

Страничен ефект е довел до негативни последствия за физическото и психическото й здраве

ДАНС и МВР влязоха на проверка в КЕВР и иззеха документи

Акцията е започнала сутринта в четвъртък