Румен Радев и съпругата му гледаха операта "Дон Жуан" в Залцбург заедно с австрийската президентска двойка Снимка: © Президентство на Република България

Президентът Румен Радев и австрийският държавен глава Александер ван дер Белен бяха на премиерата на операта „Дон Жуан“ (Don Giovanni) в Голямата фестивална зала в Залцбург.

Събитието се проведе в понеделник вечерта в рамките на Залцбургския музикален фестивал. Радев пристигна в града именно тогава по покана на австрийския си колега.

На „червения килим“ пред залата двамата бяха придружени от съпругите си – Десислава Радева и Дорис Шмидбауер. Радева се появи с дълга черна рокля без ръкави, а българският президент – в черен смокинг с папийонка и бяла риза, както бе облечен и Ван дер Белен. Шмидбауер показа изцяло червената си рокля.

Четиримата бяха посрещнати от министър-председателя на федералната провинция Вилфрид Хаслауер и неговата съпруга.

От снимките, публикувани от пресцентъра на президентството, се вижда, че двойките са заели място на специален балкон в залата.

Новата версия на „Дон Жуан“, която направи премиерата си в Залцбург, е режисирана от италианеца Ромео Кастелучи. Той е вдъхновен от Волфганг Амадеус Моцарт, но прочитът му е такъв, че поставя субекта в един митичен свят, пише местната медия ORF.at за премиерата.

В ролята на Дон Джовани влиза Давиде Лучиано, а Дона Анна е руското сопрано Надежда Павлова.

Премиерата събра във Фестивалната зала много известни личности – актьора Ларс Айдингер, дизайнерката Мишел Лами – партньорка на Рик Оуенс, и други. „Дон Жуан“ ще се играе в Залцбург още пет пъти – до петък, 20 август.

Румен Радев беше на работно посещение в града, където заедно с Десислава Радева бяха посрещнати от австрийската президентска двойка в резиденцията в историческия център на Залцбург. Двамата президенти разговаряха по актуални въпроси от двустранните отношения, за които казаха, че са „на отлично ниво“, както и по теми от дневния ред на Европейския съюз.

Сред тях бяха преодоляването на ограниченията пред свободата на движение вследствие на пандемията, приоритетите на ЕС за "зеления" и дигитален преход, борбата с климатичните промени, политиката на ЕС на разширяване към Западните Балкани и миграцията.


Кои бяха останалите гости на премиерата на операта в Залцбург:

Радев, още политици, актьори и футболен треньор на премиерата на "Дон Жуан"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ActiveBeauty.bg – новото онлайн списание на dm

Нещо приятно и смислено, с бързи съвети за успех в най-сложната галактическа мисия - “Мисия жена”, е новото онлайн списание на dm - ACTIVE BEAUTY.

11:26 - 31.03.2023

Емил Боев е намерен мъртъв край Перник след 2 месеца в неизвестност

Тялото на 25-годишния Емил Боев е намерено край водем до Перник, съобщава БНТ

10:52 - 31.03.2023

12 проекта по конкретен бизнес казус предизвикват стажантите на Lidl

До 15 май всички студенти могат да кандидатстват в стажантската програма на веригата

10:23 - 31.03.2023

"Тренд": Не е ясно кой ще победи на изборите и кой ще е трети, но БСП е със сигурност пета

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са в битката за първото място, а ДПС и "Възраждане" в тази за третото

09:30 - 31.03.2023

„Фикосота“ инвестира €5 млн. във високотехнологична линия за хартиени продукти

Пазарът на тоалетна хартия в България се оценява на над 121 млн. лв., като през последната година бележи ръст от 22%

09:24 - 31.03.2023

Гуинет Палтроу спечели един цял долар, след като съдът я оправда за ски катастрофата

Съдебното жури отсъди в полза на актрисата и с това беше сложена развръзката на странния съдебен процес около ски инцидент

09:16 - 31.03.2023