Президентът Румен Радев призова за масова избирателна активност на парламентарния и президентския вот на 14 ноември в обръщение към нацията в последния ден от кампанията. 

"Мнозина не гласуват, защото се страхуват да не бъдат излъгани. Изборите са възможност да санкционирате лъжата, да санкционирате онези, които ограбват бъдещето ви, да посочите хората, които ще дадат моралния облик на управлението", каза Радев. 

"Гражданинът е арбитърът, възползвайте се от тази възможност. Колкото повече българи кажат думата си, толкова по-устойчиви ще са институциите, толкова по-слаба ще е мафията, която разчита на обществената апатия", каза още той. 

Радев посочи, че всеки ден без работещ парламент натрупва проблеми, които следващият състав на Народното събрание ще трябва да решава. Той призна, че има неотложни задачи, които трябва да бъдат решени. 

"Последните два състава на НС бяха етапи от пътя, който ще ни изведе от кризата. В тях се чуха важни идеи, истини и мнения, кито допринесоха за възстановяването на демократичния дебат. В неделя предстои да определим какво бъдеще искаме да имаме. Да надмогнем егоистичните заблуди и спасяването по единично, които са в основата на моралната криза", каза той. 

Радев е кандидат за втори мандат, като води със солидна преднина пред Анастас Герджиков. Данните на социологическите агенции обаче показват, че резултатът може би няма да му стигне за победа от първи тур, а избирателната активност може да не надскочи необходимите 50%. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва за четене

От историята на CRISPR до новия роман от автора на "Марсианецът"

Тежка катастрофа край Враца с две жертви и дете в тежко състояние

Семейство загина след сблъсък с тир, влязъл в насрещното

Преговорите за новата власт: Какво предлагат партиите в сектори "Национална сигурност" и "Спорт"

Четирите преговарящи партии продължават с дискусиите в отделните панели

House of Gucci: Този път не се роди звезда

Филмът с Лейди Гага разочарова, а обещаваше да е заглавието на годината

България отива на Евровизия 2022 с вокалиста на "Rainbow" Рони Ромеро

Групата Intelligent Music Project ще ни представлява в Торино с рок парче, песента им съвсем скоро ще бъде представена пред публиката

НСлС: Открито е тялото на 45-а жертва от катастрофата на АМ "Струма"

Отхвърлена е версията за още един спасен човек

Нов мутирал вариант на SARS-CoV-2 притесни света: Какво знаем за B.1.1.529

СЗО свика спешно заседание, Европа вече се затваря за южноафриканските страни