Президентът Румен Радев призова за масова избирателна активност на парламентарния и президентския вот на 14 ноември в обръщение към нацията в последния ден от кампанията.

"Мнозина не гласуват, защото се страхуват да не бъдат излъгани. Изборите са възможност да санкционирате лъжата, да санкционирате онези, които ограбват бъдещето ви, да посочите хората, които ще дадат моралния облик на управлението", каза Радев.

"Гражданинът е арбитърът, възползвайте се от тази възможност. Колкото повече българи кажат думата си, толкова по-устойчиви ще са институциите, толкова по-слаба ще е мафията, която разчита на обществената апатия", каза още той.

Радев посочи, че всеки ден без работещ парламент натрупва проблеми, които следващият състав на Народното събрание ще трябва да решава. Той призна, че има неотложни задачи, които трябва да бъдат решени.

"Последните два състава на НС бяха етапи от пътя, който ще ни изведе от кризата. В тях се чуха важни идеи, истини и мнения, кито допринесоха за възстановяването на демократичния дебат. В неделя предстои да определим какво бъдеще искаме да имаме. Да надмогнем егоистичните заблуди и спасяването по единично, които са в основата на моралната криза", каза той.

Радев е кандидат за втори мандат, като води със солидна преднина пред Анастас Герджиков. Данните на социологическите агенции обаче показват, че резултатът може би няма да му стигне за победа от първи тур, а избирателната активност може да не надскочи необходимите 50%.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена