Снимка: © Булевард България

Президентът Румен Радев представи официално втория служебен кабинет на Стефан Янев, който встъпва в длъжност от 16 септември. 

Радев даде позитивна оценка на досегашното представяне на министрите от първото правителство, но предупреди, че оттук нататък върху тях ще се "изсипят последствията от десетилетия на безхаберие, застой, корупция и некомпетентност - като например кризата в енергетиката и цената на тока, като хаосът и липсата на законност в пътното строителство, които лишиха хиляди честни работници от заплащане, като компрометираната още в началото ваксинация". 

"Ще ви организират протести, стачки и компромати, ще ви товарят с греховете на старата власт. Но вие вече доказахте, че имате характер да се изправите срещу тежкото наследство, но и да работите за бъдещето на България", каза Радев. 

Той все пак описа работата на кабинета "Янев 1" като доказателство, че е "възможно демократичното единодействие между хора от различни политически хоризонти в името на България". 

"Този успешен пример е капитал за политическото бъдеще на България. Вие върнахте част от доверието на българите в институциите и това го регистрират всички социологически агенции. За съжаление политическата класа не възприе модела на служебното правителство и посланието му към обществото. За първи път в историята България е в ситуация едно служебно правителство да наследява друго, служебно правителство да актуализира бюджета и в същото време да подготвя бюджета за следващата година", каза той. 

Президентът възложи на служебния кабинет да "набележи хоризонт за ускорено развитие и модернизация на страната", независимо че очаква срещу министрите да се "хвърлят огромни ресурси с пари, медии и влияние на хората, които имат държавата за своя бащиния". 

"Моят избор отново е върху вас", каза още Радев. 

Само трима министри от досегашното правителство напускат състава на втория служебен кабинет - Кирил Петков, Асен Василев и Георги Тодоров. Техните места ще се заемат съответно от Даниела Везиева, Валери Белчев и Христо Алексиев. 

Служебният премиер Стефан Янев посочи, че "държавата не може да си позволи перманентна политическа криза". 

"Нуждаем се от правителство, подкрепено от стабилно парламентарно представителство, което да предлага смислени политически идеи и визии, а те да се подкрепят със законодателни инициативи. Българските граждани заслужават това, България се нуждае от устойчива перспектива", каза той. 

Янев предупреди, че предстоят "тежки месеци", поради което ще е необходимо да се полагат още повече усилия от служебните министри. 

"Уверен съм, че следващият кабинет ще се справи с това предизвикателство. Същевременно, надявам се, че българските граждани ще бъдат взискателни. Това, което ни мотивира при встъпване в длъжност, е отговорността", каза Стефан Янев. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед