Снимка: © Булевард България

Президентът Румен Радев представи официално втория служебен кабинет на Стефан Янев, който встъпва в длъжност от 16 септември.

Радев даде позитивна оценка на досегашното представяне на министрите от първото правителство, но предупреди, че оттук нататък върху тях ще се "изсипят последствията от десетилетия на безхаберие, застой, корупция и некомпетентност - като например кризата в енергетиката и цената на тока, като хаосът и липсата на законност в пътното строителство, които лишиха хиляди честни работници от заплащане, като компрометираната още в началото ваксинация".

"Ще ви организират протести, стачки и компромати, ще ви товарят с греховете на старата власт. Но вие вече доказахте, че имате характер да се изправите срещу тежкото наследство, но и да работите за бъдещето на България", каза Радев.

Той все пак описа работата на кабинета "Янев 1" като доказателство, че е "възможно демократичното единодействие между хора от различни политически хоризонти в името на България".

"Този успешен пример е капитал за политическото бъдеще на България. Вие върнахте част от доверието на българите в институциите и това го регистрират всички социологически агенции. За съжаление политическата класа не възприе модела на служебното правителство и посланието му към обществото. За първи път в историята България е в ситуация едно служебно правителство да наследява друго, служебно правителство да актуализира бюджета и в същото време да подготвя бюджета за следващата година", каза той.

Президентът възложи на служебния кабинет да "набележи хоризонт за ускорено развитие и модернизация на страната", независимо че очаква срещу министрите да се "хвърлят огромни ресурси с пари, медии и влияние на хората, които имат държавата за своя бащиния".

"Моят избор отново е върху вас", каза още Радев.

Само трима министри от досегашното правителство напускат състава на втория служебен кабинет - Кирил Петков, Асен Василев и Георги Тодоров. Техните места ще се заемат съответно от Даниела Везиева, Валери Белчев и Христо Алексиев.

Служебният премиер Стефан Янев посочи, че "държавата не може да си позволи перманентна политическа криза".

"Нуждаем се от правителство, подкрепено от стабилно парламентарно представителство, което да предлага смислени политически идеи и визии, а те да се подкрепят със законодателни инициативи. Българските граждани заслужават това, България се нуждае от устойчива перспектива", каза той.

Янев предупреди, че предстоят "тежки месеци", поради което ще е необходимо да се полагат още повече усилия от служебните министри.

"Уверен съм, че следващият кабинет ще се справи с това предизвикателство. Същевременно, надявам се, че българските граждани ще бъдат взискателни. Това, което ни мотивира при встъпване в длъжност, е отговорността", каза Стефан Янев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

21 офиса на Еконт в страната ще работят и в неделните дни

В рамките на 24 часа, всеки потребител на Еконт в районите на тези 21 офиса, ще има възможност да вземе пратката си.

Дагестан отказва на Кремъл да изпраща мъжете си като пушечно месо в Украйна

Втори ден на протести в Махачкала срещу войната

Kaufland изгради парк с над 300 нови дървета в кв. „Горубляне“

Избрани са видове, които пречистват повече въздуха

Урсула фон дер Лайен идва в България за откриването на интерконектора с Гърция

Това е второто посещение в България на председателя на ЕК за тази година

Русия изпрати въоръжена охрана на границата с Грузия заради бягащите резервисти

Почти 5000 автомобила чакат на пункта "Верхний Ларс", за да напуснат Русия

Шофьорът, предизвикал катастрофата на Околовръстното, е бил дрогиран и пиян

В кръвта на 39-годишния шофьор са открити кокаин и 1,7 промила алкохол

32-годишната жена на Берлускони стана депутат от Сицилия, без да e стъпвала на острова

Коя е Марта Фашина - най-новата любов на Силвио Берлускони и депутат от "Forza Italia"

Риана ще е звездата на музикалното шоу за Супербоул през 2023 г.

Поп иконата Риана ще е част от музикалното шоу на най-гледаното телевизионно събитие в САЩ