Румен Радев към служебния кабинет: Върху вас ще се изсипят последствията от десетилетия застой и безхаберие Снимка: © Булевард България

Президентът Румен Радев представи официално втория служебен кабинет на Стефан Янев, който встъпва в длъжност от 16 септември.

Радев даде позитивна оценка на досегашното представяне на министрите от първото правителство, но предупреди, че оттук нататък върху тях ще се "изсипят последствията от десетилетия на безхаберие, застой, корупция и некомпетентност - като например кризата в енергетиката и цената на тока, като хаосът и липсата на законност в пътното строителство, които лишиха хиляди честни работници от заплащане, като компрометираната още в началото ваксинация".

"Ще ви организират протести, стачки и компромати, ще ви товарят с греховете на старата власт. Но вие вече доказахте, че имате характер да се изправите срещу тежкото наследство, но и да работите за бъдещето на България", каза Радев.

Той все пак описа работата на кабинета "Янев 1" като доказателство, че е "възможно демократичното единодействие между хора от различни политически хоризонти в името на България".

"Този успешен пример е капитал за политическото бъдеще на България. Вие върнахте част от доверието на българите в институциите и това го регистрират всички социологически агенции. За съжаление политическата класа не възприе модела на служебното правителство и посланието му към обществото. За първи път в историята България е в ситуация едно служебно правителство да наследява друго, служебно правителство да актуализира бюджета и в същото време да подготвя бюджета за следващата година", каза той.

Президентът възложи на служебния кабинет да "набележи хоризонт за ускорено развитие и модернизация на страната", независимо че очаква срещу министрите да се "хвърлят огромни ресурси с пари, медии и влияние на хората, които имат държавата за своя бащиния".

"Моят избор отново е върху вас", каза още Радев.

Само трима министри от досегашното правителство напускат състава на втория служебен кабинет - Кирил Петков, Асен Василев и Георги Тодоров. Техните места ще се заемат съответно от Даниела Везиева, Валери Белчев и Христо Алексиев.

Служебният премиер Стефан Янев посочи, че "държавата не може да си позволи перманентна политическа криза".

"Нуждаем се от правителство, подкрепено от стабилно парламентарно представителство, което да предлага смислени политически идеи и визии, а те да се подкрепят със законодателни инициативи. Българските граждани заслужават това, България се нуждае от устойчива перспектива", каза той.

Янев предупреди, че предстоят "тежки месеци", поради което ще е необходимо да се полагат още повече усилия от служебните министри.

"Уверен съм, че следващият кабинет ще се справи с това предизвикателство. Същевременно, надявам се, че българските граждани ще бъдат взискателни. Това, което ни мотивира при встъпване в длъжност, е отговорността", каза Стефан Янев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Конструкторите на LEGO са с 31% намаление в магазините на Kaufland

Веригата предлага над 200 идеи за детски коледни подаръци на атрактивни цени през декември.

17:28 - 08.12.2023
Важно днес

Двама депутати от "Възраждане" скочиха на бой срещу Манол Пейков

Пейков репликираше Костадинов, докато той обявяваше Украйна за "пропаднала държава"

16:35 - 08.12.2023
Европейски дневници

За първи път жена застава начело на Европейската инвестиционна банка

55-годишната Надя Калвиньо е първата жена и първата испанка, начело на ЕИБ

16:30 - 08.12.2023
Важно днес

14 години по-късно: газовите системи на България и Сърбия ще бъдат свързани

Първите количества по тръбата се очаква да потекат до дни

16:21 - 08.12.2023
Живот

 За мисията да променяш детски съдби и да лекуваш невидими травми: Динилия Кръстева от фондация “Надежда за малките”

Майка на поне 178 деца, чийто живот не спира да се движи от чувството за смисъл - така накратко можем да опишем Данилия Кръстева - двигателят на фондация “Надежда за малките”.

16:00 - 08.12.2023
Важно днес

СДВР започна спецоперация за намаляване на инцидентите с пешеходци

Засилено е полицейското присъствие в районите около учебните заведения

15:59 - 08.12.2023
Кариерен (ре)старт

Yettel посрещна новите участници в 9-ото издание на „Рамо до рамо“

Четири пъти повече души участваха в програмата в сравнение с миналата година 

15:58 - 08.12.2023