Снимка: © Булевард България

Президентът Румен Радев коментира политическата ситуация в страната като наблегна върху отговорността на политическите партии. “Крайно време е партиите да я осъзнаят и да не абдикират от нея. Системното бягане от отговорност ще доведе до това, че тези партии ще бъдат санкционирани на следващи избори, ако стигнем до такива”.

Радев призова към рационално мислене при преговорите за третия мандат, който връчи на БСП. “Длъжни сме да мислим рационално какви ще са последствията, ако партиите не стигнат до споразумение, в името на хората, и не съставят редовно правителство,” допълни той.

На въпрос за думите на Слави Трифонов, че се надява след следващите избори партиите да подходят отговорно, президентът запита защо не го направят сега. “Колко избора трябва да преминем, за да разберем, че без диалог не става, че без коалиция не става? Колко време ще се учим, за да стигнем вярното решение?”

Той коментира, че дали служебните министри ще са част от следващото правителство може да се коментира след като се запознаят с приоритетите. Президентът наблегна на това, че те са хора със свободна воля, които сами ще решат дали ще са министри или ще правят партия.

Избори 2 в 1 са срещу духа на нашия конституционен модел. Трябва да се търси баланс между цената на отделни избори и това хората да ходят три последователни недели на избори. Досега не е имало смесване никога на парламентарни и президентски избори”, коментира президентът.

Очакванията на Радев са това Народно събрание да състави кабинет, да актуализира бюджета и да вземе отношение към внесения Национален план за възстановяване и устойчивост, който е работа на редовно правителство. Според него така ще си проличи кои са партиите, които работят за нуждите на българите и онези, които работят за себе си.

Според Радев най-важният приоритет е укрепването на здравната система, което да осигури възможност за преглед, болнична грижа и лечение на всеки българин, който ще има нужда. “Смятам, че служебното правителство работи в тази насока успешно, като търси баланс”.

В контекста на бюджета и продължаващото купуване на ваксини, въпреки ниският интерес към ваксинацията, Радев коментира, че това е част от предварителен договор, сключен от предното правителство. “Това е международен договор и трябва да се спазва, защото има санкции. Правят се необходимите усилия договорът да бъде преразгледан”, обясни той.

Радев заяви, че отношението му към ваксинирането е положително и самият той е ваксиниран. Все пак отказа да призове към ваксиниране, като каза, че агитацията трябва да се води от специалисти. “Очаквам българското лекарско съсловие да излезе с единно становище по въпроса, да чуем ясен призив”, каза той.

Радев не коментира възможностите за следващо служебно правителство. “Не искам да спекулирам по тази тема, нека изчерпаме всички възможности. На дневен ред е съставянето на редовно правителство и даже не искам да коментираме служебно правителство”. Според него сметките в математиката и политиката са различни, с което не изключва успех на мандата на БСП.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти