Румен Радев не подкрепя Украйна за НАТО преди "мирно уреждане конфликта" с Русия

Темата с присъединяването на Украйна към НАТО е възпряла президента на България Румен Радев да се присъедини към декларацията в подкрепа на нападната от Русия страна, подписана от държавните глави на 9 държави - Румъния, Чехия, Словакия, Естония, Полша, Латвия, Литва, Черна гора и Република Северна Македония. Причината е, че Радев смята, че принципната подкрепа за членство на Украйна в отбранителния съюз в бъдеще, дадена от членовете на пакта през 2008 г., е решена в различна среда на сигурност в сравнение с настоящата ситуация.

"Военните действия на територията на Украйна днес изискват нейното членство в Алианса да бъде обсъдено в рамките на пълния състав на Северноатлантическия съвет и да не води към риск от прякото въвличане на страните от НАТО във войната", пише в съобщението на президентската администрация. То идва ден, след като се разбра, че Радев, заедно с унгарския му колега Каталин Новак, не са подписали декларацията на останалите 9 европейски страни.

"Решение за присъединяване на Украйна към НАТО трябва да бъде взето едва след изработването на ясни параметри за мирното уреждане на конфликта между Русия и Украйна, които да бъдат приети и приложени и от двете воюващи държави", се твърди още в позицията на държавния глава.

Все пак се казва още, че Румен Радев споделя останалите позиции по отношение на Украйна, описани в декларацията. Макар подкрепените точки да не са споменати.

Декларацията на 9-имата президенти осъжда незаконните "референдуми" в 4 украински области, окупирани от руската армия за присъединяването им към Руската федерация. Страните подкрепят Украйна "в нейната защита срещу руската инвазия". "Изискваме Русия незабавно да се изтегли от всички окупирани територии и насърчаваме всички съюзници да увеличат значително военната си помощ за Украйна. Всички, които извършват престъпления на агресия, трябва да бъдат подведени под отговорност и изправени пред съда", се казва още в съвместния документ.

Румънският президент Клаус Йоханис в профила си в Туитър изтъкна, че деветте държави заствават твърдо "зад решението от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно бъдещото членство на Украйна". Тази позиция бе потвърдена от Алианса през миналата година и Киев е част от Плана за действие за членство.

Веднага след провеждането на фалшивите референдуми в окупираните от Русия територии на страната президентът Володимир Зеленски обяви, че страната му внася искане за присъединяване към НАТО по ускорена процедура.

Президентът Румен Радев не е подкрепил декларация в подкрепа на Украйна Радев не се включи в декларация за подкрепа на Украйна, подписана от европейски президенти


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022