Радев не се включи в декларация за подкрепа на Украйна, подписана от европейски президенти

Деветима президенти от Централна и Източна Европа са изразили в обща декларация подкрепата си за цялостта на Украйна и нейната армия. Българския президент Румен Радев обаче не е един от тях.

В декларацията, която беше качена на сайта на румънското и литовското президенство, се осъжда анексирането на украински територии, което беше извършено от Русия тази седмица, след проведен незаконен и непризнат от международната общност референдум. Тя е подписана от президентите на Румъния, Чехия, Словакия, Естония, Полша, Латвия, Литва, Черна гора и Република Северна Македония.

"Подкрепяме Украйна в нейната защита срещу руската инвазия, изискваме Русия незабавно да се изтегли от всички окупирани територии и насърчаваме всички съюзници да увеличат значително военната си помощ за Украйна. Всички, които извършват престъпления на агресия, трябва да бъдат подведени под отговорност и изправени пред съда", се казва в декларацията.

Освен подписа на Радев обаче липсва и този на президента на Унгария Каталин Новак.

За общата позиция написа и румънският президент Клаус Йоханис в профила си в Туитър, като изтъкна, че деветте държави заствават твърдо "зад решението от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно бъдещото членство на Украйна".

Миналата година лидерите на НАТО потвърдиха решението, взето през 2008 г., че Украйна ще стане член на Алианса съгласно Плана за действие за членство. Само преди ден Киев обяви, че ще подаде молба за присъединяване към военния съюз по ускорена процедура.

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022