Президентът Румен Радев призова партиите в 46-то Народно събрание към показването на "ясна алтернатива, диалог и конкретни решения, а не оправдания" при опитите за съставяне на ново управляващо мнозинство.

Радев коментира идеята на Мая Манолова за запазването на служебния кабинет на Стефан Янев в "редовен" формат като предложение, което "звучи добре като теория и практично решение на казуса", но даде да се разбере, че не е съгласен с този вариант.

"Редовният кабинет означава ясна политическа отговорност от партиите, която те трябва да понесат. Редовен кабинет трябва да решава задачи с ясен политически приоритет. Затова и партиите не могат да се крият зад него. Те трябва да излъчат позициите си чрез министрите, които определят.

"Хората гласуваха за партиите, не гласуваха за този служебен кабинет. Той е изцяло мое решение, мое назначение, моя отговорност. Ние не можем да абдикираме от конституционния модел в нашата конституция. Пледирам към партиите не само да заявяват намерения преди избори, а да покажат, че могат да са алтернатива, че могат да водят диалог помежду си, а не да бягат от отговорност", каза той при посещение във Варна.

Радев даде висока оценка на служебното правителство, което "изпълнява успешно задачата за начало на демонтажа на порочния управленски модел и оздравяване на държавността - за работа в интерес на обществото, а не на отделни партии и бизнес кръгове".

Румен Радев посочи, че връчването на първи мандат ще зависи от поведението на парламентарните групи и способността им да водят диалог.

"Този път партиите нямат право на грешка. Още един "поправителен изпит" за партиите няма да бъде за тяхна сметка. Той ще бъде за сметка на всички нас", каза президентът.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.