Снимка: © Президентство на България

Президентът Румен Радев отправи призив за оставка на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. 

"Сега когато българите са на площада, Европа няма право да гледа България с широко затворени очи. Съюзът има нужда от демократична България на закона, принципите и правилата. Изходът от създадената ситуация е един - оставка на правителството и главния прокурор. Насилието и манипулациите не могат да върнат доверието на тези институции", каза той в свое обръщение. 

Радев призова протестиращите да не се поддават на провокации към насилие и заяви, че е убеден в това, че полицаите и жандармеристите "няма да допуснат да бъдат използвани срещу своите братя и сестри". 

"Формира се национален консенсус Антимафия. Той обединява милиони почтени български гражднаи и е по-силен от парите, медиите и административния ресурс на властта... Провокацията не е лицето на мирния протест, а хилядите българи, които днес отстояват правовата държава и бъдещето на България", каза държавният глава. 

Той прехвърли отговорността за допуснатата ескалация на напрежението от 10 юли на ГЕРБ, заради решението им да свикат митинг в своя подкрепа в непосредствена близост до протеста при Президентството. 

"Решението на управляващата партия да свика митинг в своя подкрепа беше целенасочена и недопустима провокация срещу гражданския мир. Стигна се до сблъсъци между протестиращите и органите на реда. Опитът на премиера да прехвърли отговорността за общественото напрежение не може да заблуди никого. Корупцията, всяването на страх, прокурорския рекет, задушаването на свободата на словото, липсата на справедливост, са онова срещу което въстанаха българите", каза Радев. 

Той определи като "недопустими и обречени" опитите за противопоставяне на протестиращите хора по партийна принадлежност, етнос или друг признак.


Прочетете още:

НА ЖИВО: ТРЕТИ ДЕН НА ПРОТЕСТИ. МВР ВДИГНА БЛОКАДАТА НА "РОСЕНЕЦ"

Борисов вече иска сваляне на охраната на Доган и Пеевски


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина