Борисов вече иска сваляне на охраната на Доган и Пеевски Снимка: © Getty Images

Премиерът Бойко Борисов обяви, че настоява за сваляне на държавната охрана на Ахмед Доган и Делян Пеевски.

"Това може да се случи още днес, ако изпълняващият длъжността началник на НСО свика незабавно заседание на комисията, която преценява нуждата от охрана. Разпоредил съм на главния секретар на МВР и председателя на ДАНС да гласуват "за" на заседанието", се казва в позиция, публикувана в официалния профил на Борисов.

Решението му идва час след като шествието на протестиращите, водени от Христо Иванов, стигна до брега при лятната резиденция на Ахмед Доган. Достъпът им до обекта беше възпрепятстван от полицейски служители в продължение на близо 4-5 часа заради свикването на митинг от няколко хиляди симпатизанти на ДПС на територията на резиденцията на Доган.

Въпреки напрежението при кордона на МВР, кметът на Бургас, организаторите на протеста и полицията в крайна сметка намериха начин да преведат протестиращите до брега, без да влизат в пряк досег с хората на ДПС и така протестът стигна до целта си.

Според информация на Нова ТВ, която цитира кмета на Белица Радослав Ревански (ДПС) - Ахмед Доган и Делян Пеевски доброволно са се отказали от охраната си от НСО.

БНТ потвърждава новината от свои източници в ДПС, според които Доган и Пеевски "вече нямат доверие на принципала на службата" (президента Румен Радев, б.р.), заради допускането на "политизирането и използването за политически провокации" на НСО.

В петък Борисов коментира казуса с охраната на Доган и Пеевски, но не зае позиция за премахването й, а прехвърли отговорността за това на президента чрез началника на НСО ген. Красимир Станчев ( "В НСО хора с имунитет няма": Ген. Красимир Станчев подаде оставка часове по-късно заради пореден скандал с НСО поиска и отмени блокирането на достъпа до летните сараи на Ахмед Доган (обзор) ).

„Още 2018 Валери Симеонов излезе в подкрепа и каза, че настоява да се свали охраната на почетния председател Ахмед Доган. Тогава не е била свалена. Питал ме е защо Делян Пеевски е охраняван. Сложихме охрана заради сигнали за опасност. И на Иво Прокопиев също, когато дойдоха сигнали“, каза Борисов.

„Някой иска да ми вмени, че темата за охрана на двамата (б.а. - Доган и Пеевски) е моя тема. Тя не е. Президентът Радев трябва да поеме отговорността. Да каже – свалям я. НСО трябва да остане да пази тримата – държавния глава, председателя на НС и премиера, който и да е той. Останалите – имаме структури на МВР, пращат се патрули и го пазят, докато мине заплахата. Президентът еднолично носи отговорност и с назначаването на председател на НСО вменява тези функции на него – подбор, подготовка, обучение на служителите“, беше Борисов към Радев: Приятелю, цял живот се пазя да не ме върнат към юмруците , ден преди да се обяви за свалянето на охраната на почетния председател на ДПС и депутата от партията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024