Борисов към Радев: Приятелю, цял живот се пазя да не ме върнат към юмруците

Премиерът Бойко Борисов прехвърли отговорността на Румен Радев относно това кои лица трябва да охранява НСО. Повод за извънредния му брифинг бе Сараят, Зимният дворец, "Аврора" и гумената лодка: Иван Гешев не вижда повод за намеса в случая "Росенец" между служители на Националната служба за охрана и председателя на „Да, България“ Христо Иванов, както и Прокурорска акция в сградата на Президентството, съветник и секретар са задържани Той говори и за Румен Радев пред протеста: "Не на страха, мутри, вън" снощи, които според него са организирани от президента.

„Какво прави Христо Иванов да протестира пред този, който пряко отговаря за НСО? Казва, че ще държи Борисов отговорен. За кое? Четири години президентът Радев контролира НСО. Не могат да си скриват душата и да се опитват да излъжат, защото когато са ми пращали имена на началници или зам.-началници, никога не съм казвал: „Искам единия, другия заместник“. По никакъв начин. В рамките на 30 минути се е връщало писмото и сме се съгласували. Не е като да кажат искаме да сложим еди-кой си, но Борисов се възпротиви“, коментира министър-председателят.

„Случката е свързана с видимо публични лица - Христо Иванов е бил министър, шеф на партия. Видно отива там с цел. Абсолютно не го виня. Това е - всяка партия използва ситуацията по начин, който намери за добре. Така че - никакъв упрек. Нищо не налага такива действия на двамата или трима охранители. Просто виждам артист, единият върви и носи знаме – много е важно знамето. А другият го бута, бута, бута до водата и си го пуска, като излезе обратно. Ако ще го давиш, да го качваш в лодка, давай?“ – по този начин Борисов коментира „сцената“, в която двамата служители на НСО бутнаха в морето Христо Иванов.

„Това, което е върхът на възмущението ми – сержанти ли са, офицери ли са, президентът Радев ще каже – взима и хвърля знамето. Снимат ги. Тези хора са отишли там с тази цел – да направят филма. Свършва сценката, качват се на колата и отиват къде? Да подкрепят Радев“, продължи министър-председателят, отчитайки, че Иванов беше на протеста срещу акциите на прокуратурата в президентството.

"Обединени патриоти" и ГЕРБ Нова промяна в Закона за НСО след скандала "Росенец" , които ще прехвърлят отговорността за подбора на охраняваните лица върху началника на службата. В момента решението кой да бъде охраняван с ресурсите на НСО се взема от тричленна комисия, в която влизат началникът на службата, главният секретар на МВР и председателят на ДАНС.

„Закон нямаше, ние направихме. В тази въпросна комисия участват ДАНС, главният секретар на МВР. Както аз провеждам консултативния съвет по сигурност – аз изпращам покана и дневен ред и на президентските съветници, които винаги са присъствали. Дневният ред го давам аз. Шефът на НСО – единствено и пряко подчинен на президента Радев, когато изпраща писмо, той прави дневния ред“, каза Борисов.

„И защо аз да бъда отговорен? Сценарият продължава. Защо това не се направи, когато ДПС не правеше кворум или заедно с БСП искаше вот на доверие за свалянето на правителството. Защо тогава не се постави темата за охрана? Или когато ДПС искаше оставките на маса министри, наши коалиционни партньори и всички останали. Тогава темата с охраната не е стояла, защото са били удобни“, сподели премиерът.

Той остана недоволен от факта, че „искат да изкарат, че ДПС и ГЕРБ работят заедно“.

„Още 2018 Валери Симеонов излезе в подкрепа и каза, че настоява да се свали охраната на почетния председател Ахмед Доган. Тогава не е била свалена. Питал ме е защо Делян Пеевски е охраняван. Сложихме охрана заради сигнали за опасност. И на Иво Прокопиев също, когато дойдоха сигнали“, каза Борисов.

„Някой иска да ми вмени, че темата за охрана на двамата (б.а. - Доган и Пеевски) е моя тема. Тя не е. Президентът Радев трябва да поеме отговорността. Да каже – свалям я. НСО трябва да остане да пази тримата – държавния глава, председателя на НС и премиера, който и да е той. Останалите – имаме структури на МВР, пращат се патрули и го пазят, докато мине заплахата. Президентът еднолично носи отговорност и с назначаването на председател на НСО вменява тези функции на него – подбор, подготовка, обучение на служителите“, допълни премиерът.

Вчера прокуратурата извърши обиски в сградата на Президентството, като стана ясно, че съветникът на президента Пламен Узунов и Илия Милушев са задържани. Акцията бе по две отделни разследвания: за търговия с влияние (по което се проверява секретаря Пламен Узунов), и за нерегламентирано изнасяне на класифицирана информация от Държавна агенция "Разузнаване".

„Като прокуратурата влиза в градите на МС, ние дума казали ли сме? И аз това го научавам от медиите. Новият главен прокурор действа с главния секретар. Вика ги, раздават адресите, планират операциите и действат. Даже и министърът не знае. Такъв е стилът на работа. И аз гледам после - министърът ми с белезници в ареста“, каза Борисов.

„Видно е, че има нарушение. Оставете ги, да си довършат делото, ако има виновни, да си понесат последствията“, каза той за Милушев и Узунов.

Днес се очаква решението за Reuters: Членството на България в ERM II ще бъде одобрено до дни - Валутния обменен механизъм.

„Днес е важен ден. Цял ден ще се работи. Няма да могат да се фалират банки – да се помпат, да се надуват, след това да се фалират. Чакаме новини довечера след 20:00 ч.", каза Борисов.

"Питам дали има демократично мислещ човек, който да не знае какво значи да влезеш в Европейския банков съюз? Да си в ERM II и да участваш в Европа на първа скорост. Всички останали – Мая, Румен, Корнелия, Божков, Радев – те са ясни. Разните кланове на тази партия. Защо дясномислещите хора? Защо влязоха в този сценарий?“, попита премиерът.

Допълни, че протестите пред президентството, които се случиха заради акцията на прокуратурата, са инициирани от президента Румен Радев. "Приятелю, цял живот се пазя да не ме върнат към юмруците", коментира той действията на държавния глава, който вчера се обърна към групата протестиращи пред сградата, вдигайки своя юмрук.

По думите му – няма разлика между отворени дискотеки и „това, което се случи вчера пред президентството“, имайки предвид масовото събиране на хора.


Румен Радев пред протеста: "Не на страха, мутри, вън"

Нова промяна в Закона за НСО след скандала "Росенец"

Прокурорска акция в сградата на Президентството, съветник и секретар са задържани


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024