НСО поиска и отмени блокирането на достъпа до летните сараи на Ахмед Доган (обзор)

НСО е поискала блокиране на достъпа по море и по суша до летните сараи на Ахмед Доган в парк "Росенец". Искането за забраната е внесено на 9 юли и трябва да влеез в сила в 21:00 ч, като ще важи до 21:00 ч. на 15 септември 2020 г. Усилването на охраната предизвика остър политически скандал и доведе до оставката на началника на НСО. Малко по-късно искането за забрана на достъпа беше оттеглено.

Борисов свика пресконференция, на която обяви, че искането за забрана за достъпа по суша и вода е подадено от началника на НСО до служби към МВР, Министерството на отбраната и Министерството на транспорта.

Той се усъмни, че президентът и НСО имат намерение да снемат охраната на Ахмед Доган, след като искането за затваряне на достъпа е удължено до 15 септември.

"Пред вас възлагам на вицепремиера да се свърже с надлежните органи и да провери дали можем да не изпълним това искане, за да разпореди на колегите какво да направят. Не, не трябва да има такива ограничения. За моята къща в Банкя имаше ли ограничение? Някой дойде ли да ви гони? НСО дойде ли да ви пъди?", каза Борисов, като препоръча на всички партии да се въздържат от провокации.

Минути след пресконференцията на премиера - президентът Румен Радев обяви, че е поискал оставката на началника на НСО и е поискал отмяна на действието на писмата за заграждането на "Росенец". Ген. Красимир Станчев подаде оставката си малко след това.

За 10 юли е организиран протест в "Росенец" заради инцидента, при който служители на НСО не разрешиха на председатела на "Да България" Христо Иванов да стъпи на брега край вилата на Доган.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че няма да допусне офицери от армията да пазят частни имоти. Той предупреди, че в момента край Бургас се провежда военно учение "Бриз".

"Ако бъдат забелязани кораби в морето, имайте предвид, че това е част от международно учение не само на българския флот, а с нашите партньори от НАТО. То няма нищо общо с пазене на имоти, паркове и др.", каза той и потвърди, че флотът няма да бъде ангажиран за охрана на сараите на Доган.

"Добре ли са го измислили? В единия ден Радев казва НСО да прецени какво да направи. На следващия ден ни се изпраща това писмо. Като говорих за сценарии, някои ми се усмихваха, ето го продължението на този сценарии. Хубаво е, че навреме ме информираха, защото буквално службите действат по тертип - получават писмо и го свеждат за изпълнение", каза Борисов.

Координатите, обявени в сайта на Ръководството на корабния трафик - Черно море, показват, че в голям периметър в залива пред парка "Росенец" е забранено плаването, заставането на котва, риболовът и водолазните дейности.

Наложените ограничения относно достъпа до летните сараи по вода стават само три дни след като председателят на партия "Да, България" Христо Иванов достигна с лодка до държавен плаж в района, но там Охранителите на лятната резиденция на Доган : Акваторията е частна собственост които го избутаха в морето и му отказаха достъп.

След скандала покрай почетния председател на ДПС "Обединени патриоти" и ГЕРБ Нова промяна в Закона за НСО след скандала "Росенец" , които ще прехвърлят отговорността за подбора на охраняваните лица върху началника на службата. В момента решението кой да бъде охраняван с ресурсите на НСО се взема от тричленна комисия, в която влизат началникът на службата, главният секретар на МВР и председателят на ДАНС.

Премиерът Бойко Борисов коментира сблъсъка между Христо Иванов и охранителите днес: „Случката е свързана с видимо публични лица - Христо Иванов е бил министър, шеф на партия. Видно отива там с цел. Абсолютно не го виня. Това е - всяка партия използва ситуацията по начин, който намери за добре. Така че - никакъв упрек. Нищо не налага такива действия на двамата или трима охранители. Просто виждам артист, единият върви и носи знаме – много е важно знамето. А другият го бута, бута, бута до водата и си го пуска, като излезе обратно. Ако ще го давиш, да го качваш в лодка, давай".

„Това, което е върхът на възмущението ми – сержанти ли са, офицери ли са, президентът Радев ще каже – взима и хвърля знамето. Снимат ги. Тези хора са отишли там с тази цел – да направят филма. Свършва сценката, качват се на колата и отиват къде? Да подкрепят Радев“, продължи министър-председателят, отчитайки, че Иванов беше на протеста срещу акциите на прокуратурата в президентството.


Прочетете още:

Борисов към Радев: Приятелю, цял живот се пазя да не ме върнат към юмруците


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024