Румен Радев поиска проверка по СРС-то на Борисов Снимка: © Президентство

Президентът Румен Радев определи като "брутална атака срещу България" публикуването на анонимния аудиозапис от разговор на министър-председателя Бойко Борисов, съдържащ цинизми по адрес на Цвета Караянчева, намек за намеса в сделката за ЧЕЗ чрез нарочна проверка на кандидат-купувача "Еврохолд" и разбор на разследването за измами с къщи за гости.

"Демонстративното нежелание на господин Борисов да се провери автентичността на аудиозаписа е най-малкото странно, защото не става въпрос просто за него, а за министър-председателя на България и за държавата ни, която е дълбоко дискредитирана", каза Радев пред журналисти по време на тренировки на НСО.

Според него съдържанието на записа е "брутална атака срещу българския парламент", като демонстрира "арогантност, авторитаризъм и порочен стил на управление".

Бойко Борисов твърди, че разпространеният до медиите файл е фалшификат, но и че няма да сезира прокуратурата за проверка.

"Ако Борисов и неговият кръг твърдят, че записът е фалшив, то фалшификаторът трябва непременно да бъде установен и най-строго наказан.Ако ние бавим експертизата на записа, то чуждите служби ще я направят за нуждите на своите правителства", каза Румен Радев.

Той определи за недопустимо излъчването на цинизъм пред "Ангела Меркел, Урсула фон дер Лайен (ЕК), Кристин Лагард (ЕЦБ), и други дами от европейската политика, от които пряко зависи националната ни амбиция за пълноценна европейска интеграция".

В същото време Радев атакува сделката за капиталова подкрепа на Първа инвестиционна банка чрез придобиване на акции в края на миналата седмица - решение, което беше аргументирано от правителството с последната стъпка към чакалнята на Еврозоната.

"И най-благородната цел не може да бъде оправдана с начина на нейното порочно изпълнение, особено когато държавата налива обществени средства в частна банка без обяснение за капиталовия недостиг и за рентабилността на това начинание... Подобна изкуствена стабилизация преди влизането във валутния блок невинаги води до трайни решения", каза още Радев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024
Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024