Президентът Румен Радев отправи първия си явен знак на критика спрямо премиера Кирил Петков, като обяви, че смята посещението му в Северна Македония от 18 януари за "прибързано". 

Радев даде и знак към македонския президент Стево Пендаровски, че поканата му за официално посещение в София може да бъде забавена след решението му да се срещне с представители на ОМО "Илинден" - хора, които той описа като изповядващи "сепаратистки нагласи и претенции за малцинство". 

"Всяко прибързано действие на българското правителство, всеки позитивен предварителен сигнал може да се тълкува превратно като някакви отстъпки от българската страна", каза той пред журналисти и допълни. "Мисля, че посещението на премиера беше прибързано". 

Радев заяви, че е имал "откровени разговори" с Кирил Петков по тази тема. 

"Важно е българската дипломация да осъществява пълноценно своя професионален капацитет. Да не се доверява на експертиза отвън, на неправителствени организации и да не се поддава на външен натиск", каза още той. 

Президентът потвърди, че има отправена покана към Стево Пендаровски и че "държи връзка с него", но създаде съмнения дали посещението му в България ще се случи в рамките на следващия месец, както се очакваше доскоро. 

"Ще търсим подходящия момент за среща на високо ниво - разбира се, това зависи и от неговите действия", каза Радев. 


  Радев атакува кабинета след смените в "Булгаргаз": Да не се изкушават от модела на ГЕРБ

МВнР порица Стево Пендаровски заради срещата му с ОМО "Илинден"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори