Президентът Румен Радев атакува решението на правителството да смени целия борд на "Булгаргаз" и анонсите на премиера Кирил Петков за това, че ще се водят разследвания срещу бившите директори за ощетяване на държавата заради дела на руските доставки спрямо азерския газ. 

Малко след като Радев беше разкритикувал Петков заради "прибързаното" му посещение в Северна Македония, той поиска от правителството да "гарантира, че няма да има отново частни посредници при доставката на газ, че ще се постигнат по-добри условия за България и по-добри цени". 

Същият намек за предполагаемо връщане на посредници в търговията между доставчиците и държавния газов оператор беше лансиран в събота и от бившия енергиен министър на ГЕРБ Теменужка Петкова. Тогава тя намекна, че отстраняването на Николай Павлов от "Булгаргаз" (бивш министър от 2017 г. в първия служебен кабинет на Румен Радев) е резултат от "сблъсък на лобита около президентството и правителството".   

В същото време, Румен Радев обвини управляващите, че повтарят грешките от периода на ГЕРБ заради призивите на Петков към службите да "повдигнат обвинения" след смяната на директорите на "Булгаргаз". 

"Надеждата ми е в тази си дейност кабинетът да не се изкушава по наследения управленски модел, който използваше службите, бордовете, регулаторите за разправа и за прокарване на частни интереси, който обвиняваше в нарушения на закона. Ако се използва същият подход, няма да постигнем по-различни резултати от наследството на Борисов", каза Румен Радев пред журналисти. 

В понеделник Кирил Петков направи брифинг, на който обясни причините за смяната в "Булгаргаз".

„Водим разследване, сигурни сме, че част от решенията, които са вземали, са довели до увеличаването на цената на газа с 30% за януари 2022. Техните решения – какъв процент газ идва от Газпром и какъв - от азерския газ, са предопределили голяма част от скока на цените“, каза той.


Петков: Ще има обвинения, свързани с "Булгаргаз"

Румен Радев: Посещението на Кирил Петков в Скопие беше прибързаноАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пандемията и богатите: Нов милиардер на всеки 30 часа от началото на 2020 г. до днес

В същото време расте броят на хората, достигащи до крайна бедност

Кирил Петков се среща с папа Франциск в Рим

Българската делегация ще подари изработена от вълна сцена на Рождество Христово

"Пътят към освобождението е дълъг": Беларуските доброволци, които се бият в помощ на Украйна

"Невъзможно е да освободим Беларус, без да изгоним фашистките войски на Путин от Украйна“, казва един от бойците

СЗО: Пандемията все още не е приключила

Почти 1 млрд. души в страните с по-ниски доходи все още не са ваксинирани, отбелязва директорът на СЗО

Зеленски ще говори на Световния икономически форум в Давос

Продължава интензивната руска офанзива в Луганск

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията