Петков: Ще има обвинения, свързани с "Булгаргаз" Снимка: © Булевард България

Ще има обвинения, свързани с бившето ръководство на "Булгаргаз", което беше освободено в края на миналата седмица с решение на Българския енергиен холдинг.

Това заяви министър-председателят Кирил Петков на брифинг, с който обяви окончателното приемане на Бюджет 2022 от страна на Министерски съвет.

Целият борд на "Булгаргаз" е сменен (обновена)

Той каза още, че уволнението на ръководството на „Булгаргаз“ е свързано с това, че „хората там не са си свършили задачите“. „Водим разследване, сигурни сме, че част от решенията, които са вземали, са довели до увеличаването на цената на газа с 30% за януари 2022. Техните решения – какъв процент газ идва от Газпром и какъв - от азерския газ, са предопределили голяма част от скока на цените“.

„Надявам се службите да действат и да повдигнат обвинения. Не можехме да чакаме нито ден, след като видяхме тези факти, затова ги уволнихме още в петък“, каза премиерът и допълни, че смените в борда са временни преди провеждането на публични конкурси.

МВР и ДАНС започват още днес (понеделник) проверка по сигнала на „Спаси София“ за съмнителната обществена поръчка за уличното осветление в столицата.

Борис Бонев с нови разкрития: Дори и след анексите - цените за осветлението са намалени с едва 11%

„Докато не изчистим тези обществени поръчки, не можем да говорим, че общините просто нямат пари за осветление. Може и да има такива общини, но осветлението не е голям процент от разходите на общините. Искаме да заместим политическия пиар, с който ни заливат от сутрин до вечер, с реалната нужда от помощ“, заяви Петков.

Сигналът на общинския съветник Борис Бонев беше свързан с това, че Столична община е реализирала обществена поръчка за изграждане и поддръжка на улични лампи на стойност до 77 пъти над пазарните цени. Парадоксът е, че едната фирма – „Лог – Сиберия“, е поставяла лампи на стойност близо 6000 лева всяка, докато другата – „Улично осветление“ – за около 1600 лева.

„Едновременно всички такива разлики от 4 пъти цените за осветителни тела да се премахнат“, каза Петков. „Това би платило доста големи сметки за ток, ако вместо да се харчат по обществени поръчки по непрозрачен начин, се ползват за помощи“.

Той обяви окончателно, че Бюджет 2022 е бил приет и ще бъде изпратен за разглеждане в Народното събрание.

„Приехме предложението за бюджет 2022 – това е бюджет на растежа, инвестициите от държавния сектор ще бъдат 5,8% от БВП. Дефицитът без Covid-мерките ще е само 2,5%, а с тях – 4,1%. Това означава, че дефицитът изцяло финансира инвестициите. Ще инвестираме категорично и сериозно, вдигайки процента на инвестициите почти двойно – 8,2 милиарда в капиталови инвестиции“, обяви Петков.

„Отделно инвестираме в човешки капитал – за първи път ще имаме безплатни ясли и детски градини, започвайки от април. Инвестираме 70 млн. за детски градини, заплатите за учителите ще са 125% от средната работна заплата, няма да има пенсионер под линията на бедност, мерките 60-40 са оставени поне за следващите 6 месеца, както и мерките срещу високите цени на тока“, каза той.

Фактурите за февруари за всички битови потребители ще са по-ниски заради заложените компенсации за тока от декември и януари.


Бюджет 2022: Максималният осигурителен доход става 3400 лв.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновява се)

По първоначална информация има пострадали.

18:41 - 25.07.2024
Европейски дневници

България е доникъде с предложенията за еврокомисари, а ЕК даде краен срок

България все още е в следизборна безизходица и не е ясно какво ще се случва с кандидатите за еврокомисари

17:40 - 25.07.2024
Важно днес

"Александровска" болница спира аутопсиите - моргата е препълнена

Това може да блокира работата по разследвания, алармира прокуратурата

17:02 - 25.07.2024
Млада България

Защо 25% от поколението Z водят родителите си на интервюта за работа

В сравнение с поколенията преди тях, Gen Z имат по-особено отношение към работата

16:34 - 25.07.2024
Бизнес

OTP Group, част от която е и Банка ДСК, e най-добре представящaта се банка в Европа, според S&P

OTP Group оглави първата класация на S&P Global Market Intelligence за най-добре представящите се банки в Европа за 2023 година

15:59 - 25.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха създаването на парламентарна комисия срещу кмет на ГЕРБ

В мотивите към проекта се посочва, че жители на Доспат и представители на местния бизнес твърдят, че са "жертви на множество случаи на репресия от страна на кмета.

15:58 - 25.07.2024
Европейски дневници

ЕК завежда дела срещу България в съда на ЕС заради няколко нарушения

ЕК е завела три дела срещу България по различни законодателни нарушения

15:10 - 25.07.2024