Румен Радев: Промяната започна от кабинета "Янев", но очаквах повече от него като министър на отбраната

Президентът Румен Радев даде сигнал, че не се противопоставя на смяната на Стефан Янев като министър на отбраната.

Радев обяви, че "очаквал повече" от него като военен министър, въпреки че изтъкна заслугите му като служебен премиер през 2021 г.

"Стефан Янев беше успешен министър-председател в трудни за България времена. Именно неговото правителство започна промяната. Показа, че страната може да се управлява по друг, демократичен начин. Върна надеждата на хората и най-важното е, че организира честни избори, които докараха сегашните управляващи на власт.

Но като министър на отбраната очаквах повече и като инициатива, и като ангажимент към българската армия, и като работа за гарантиране на нейната боеспособност, за ускоряване на процесите на модернизаиця. И понеже отново вървят всякакви слухове за някакъв нов мой политически проект с нови подставени лица, не правя никакви политически проекти с никого. Изпълнявам стриктно конституционните си задължения в своите правомощия", каза Радев.

На въпроса дали е знаел предварително за смяната на кандидата Тодор Тагарев с Драгомир Заков, той отговори:

"Познавам г-н Заков и неговата работа като постоянен представител на България в НАТО и моето мнение за него е много добро. Очаквам той да успее да навлезе в сложните проблеми и дълбоки процеси, които текат на терен. Защото от Брюксел и от грамите невинаги човек може да добие ясна представа за тези процеси".

Стефан Янев беше служебен военен министър (2017 г.) и секретар по сигурността и отбраната в администрацията на Румен Радев от 2017 до 2021 г., когато беше назначен за служебен премиер. Янев остана начело на двете служебни правителства през миналата година.

На 13 декември 2021 г. бе избран за министър на отбраната в кабинета на Кирил Петков - пост, който запази само за 2 месеца и половина след двусмислените си изявления по повод войната в Украйна и намеците, че конструкцията на кабинета на Петков ще зависи от оставането му в МО.

"Тази братоубийствена срамна агресия, тази война, която погубва хора, води до огромни разрушения и страдания, заслужава санкция. И цяла Европа и светът се обединява около това. Що се отнася до военно оборудване - това е решение, което е изцяло в правомощията на българското правителство. Ако има такова решение, е важно парламентът да го утвърди", каза Румен Радев пред журналисти.


Стефан Янев към Петков: "Не съм твой министър - нито съм бил, нито ще бъда"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024