Румен Радев: Руските МиГ-29 могат да летят най-много още около година Снимка: © Screenshot/BTV

Изтребителите МиГ-29 ще могат да летят още "най-много" около година и след това ще настане пропаст от 5-6 години, в които България няма да може да носи бойно дежурство. Това каза президентът Румен Радев по време на среща с българската общност в Берлин, където е на работно посещение.

Той каза, че е споделил пред американския президент Джо Байдън и пред европейските партньори, че България вече не може да плаща за ремонти на изтребители МиГ-29 на Русия, защото "това няма как да стане в тази геополитическа обстановка". Радев посочи, че трябва да бъдат намерени заместващи решения и призова спешно да се търсят опции за пристигането на американските F-16, за които вече е ясно, че ще се забавят.

"България като отговорен член на Алианса не може да си позволи да се моли някой друг да ѝ охранява небето. Ние от 1952 г. досега носим бойно дежурство без да сме прекъснали и един ден. Това ще бъде национално унижение да се откажем от нея и да я хвърлим на плещите на съюза", коментира той.

Заради руската инвазия в Украйна поддържката на руските изтребители МиГ-29, с които България разполага, не е възможна. Част от тези самолети извършват задължителното бойно дежурство на страната.

Президентът каза, че при всички положение следващите самолети - F-16 Block 70 - ще дойдат след 2025 г., а по думите му само с 8 самолета никоя държава не може да носи бойно дежурство, за да охранява въздушните си граници, затова трябват повече самолети. Той изрази опасенията си, че договорените със САЩ самолети са малко на брой, но и че, за да излязат по-евтиноq са орязани много от екстрите им.

"Самите самолети са най-евтиното нещо. Към тях има наземно оборудване, въоръжение, обучение, логистична поддръжка и тн. Даже нямат високоточни оръжия, защото решиха да орежат много от допълнителното оборудване. А това беше една от причините да вземем точно тези изтребители, които има високи и точни способности за действие по наземни цели", каза Радев.

Купените от третия кабинет "Борисов" 8 изтребителя F-16 Block 70 трябваше да започнат да пристигат поетапно в България през 2023 г. Оказа се обаче, че производителят - Lockheed Martin - ще се забави. Обяснението е пандемията от COVID-19. Очаква се първите доставки да са през 2025 г. По време на посещението на премиера Кирил Петков в САЩ преди дни се разбра, че се водят разговори за заместваща техника, докато новите самолети станат готови. Започната бе и процедура по закупуване на още 8 изтребителя от САЩ - опция, която беше заложена още в първия реализиран проект за инвестиционен разход за превъоръжаване на Военновъздушните сили.

Българският държавен глава коментира и темата с критиките, които напоследък отправя към правителството и посочи, че те не целят да свалят управляващите.

"Много е важно за едно правителство, което идва с големи обещания в тежки кризи, да следва своите обещания, да няма сиви зони, да няма скрити процеси. Аз като президент няма да се откажа", каза той.

Румен Радев е на посещение в Германия, където ще се срещне с президента на федералната република Франк-Валтер Щайнмайер, а по-късно и с канцлера Олаф Шолц.

Радев ще се срещне с Шолц в един от най-лошите политически дни за канцлера на Германия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024