Румен Радев ще присъства на военния парад в Москва на 9 май Снимка: © Фотограф: В.Николов / Президентство

Президентът Румен Радев е провел телефонен разговор с руския държавен глава Владимир Путин, по време на който е потвърдил участието си във военния парад в Москва на 9 май.

Новината за разговора между Радев и Путин беше разпространена от пресслужбата на руската президентска администрация.

В съобщението на Кремъл с подчертава, че разговорът е осъществен "по инициатива на българската страна".

"Владимир Путин и Румен Радев обсъдиха редица актуални въпроси от руско-българското сътрудничество с акцент върху реализирането на проекти в сферата на енергетиката. Българският държавен глава потвърди своето участие в тържествата в Москва на 9 май 2020 г., посветени на 75-та годишнина от Победата във Великата отечествена война", се казва в руското съобщение.

Разговорът между двамата президенти се случва няколко часа след като ръководството на руската Служба за външно разузнаване обяви, че няма отношение към освобождаването на бизнесмена Васил Божков от ареста в Обединените арабски емирства и обвини зам.-председателя на Народното събрание Валери Симеонов в разпространение на "информационни партенки" заради "болно въображение".

Напрежението между двете страни се засили и след повдигането на обвинения срещу трима руски граждани през януари 2020 г. за опит за убийство на Емилиян Гебрев, както и срещу други двама руснаци на дипломатически позиции за шпионаж.

В началото на февруари американският държавен секретар Майк Помпео наложи забрана за влизане на територията на САЩ срещу българския съдия Андон Миталов, който бе разрешил на обвинения в шпионаж председател на "Движение Русофили" Николай Малинов да посети Москва, за да получи орден от Путин.

На пресконференцията по случай третата година от началото на мандата си, Румен Радев защити дейността на службите за сигурност по отношение на опазването на суверенитета, но предупреди, че "действията (по разследванията за шпионаж, б.р.) все пак не трябва да се превръщат в някакво телевизионно риалити и ефективността трябва да бъде водеща пред ефектността".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024