Снимка: © Фотограф: В.Николов / Президентство

Президентът Румен Радев е провел телефонен разговор с руския държавен глава Владимир Путин, по време на който е потвърдил участието си във военния парад в Москва на 9 май. 

Новината за разговора между Радев и Путин беше разпространена от пресслужбата на руската президентска администрация. 

В съобщението на Кремъл с подчертава, че разговорът е осъществен "по инициатива на българската страна". 

"Владимир Путин и Румен Радев обсъдиха редица актуални въпроси от руско-българското сътрудничество с акцент върху реализирането на проекти в сферата на енергетиката. Българският държавен глава потвърди своето участие в тържествата в Москва на 9 май 2020 г., посветени на 75-та годишнина от Победата във Великата отечествена война", се казва в руското съобщение. 

Разговорът между двамата президенти се случва няколко часа след като ръководството на руската Служба за външно разузнаване обяви, че няма отношение към освобождаването на бизнесмена Васил Божков от ареста в Обединените арабски емирства и обвини зам.-председателя на Народното събрание Валери Симеонов в разпространение на "информационни партенки" заради "болно въображение". 

Напрежението между двете страни се засили и след повдигането на обвинения срещу трима руски граждани през януари 2020 г. за опит за убийство на Емилиян Гебрев, както и срещу други двама руснаци на дипломатически позиции за шпионаж. 

В началото на февруари американският държавен секретар Майк Помпео наложи забрана за влизане на територията на САЩ срещу българския съдия Андон Миталов, който бе разрешил на обвинения в шпионаж председател на "Движение Русофили" Николай Малинов да посети Москва, за да получи орден от Путин. 

На пресконференцията по случай третата година от началото на мандата си, Румен Радев защити дейността на службите за сигурност по отношение на опазването на суверенитета, но предупреди, че "действията (по разследванията за шпионаж, б.р.) все пак не трябва да се превръщат в някакво телевизионно риалити и ефективността трябва да бъде водеща пред ефектността".  


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети